Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
Za tijesto:
2 jajeta
50 ml maslinovog ulja
120 ml vode
350 g + za posipanje brašna
pola kašičice soli
Za punjenje:
250 g rikota sira
3 kašike nasjeckanog peršuna
2 kašike nasjeckanih oraha
so, biber
Za umak:
100 g putera
1 ljuta papričica
300 g špinata
Priprema:
1. U dublju posudu razbiti jaja, dodati ulje i vodu pa lagano umutiti žicom.
2. Na radnu površinu posuti brašno i so, u sredini napraviti udubljenje pa uliti umućena jaja.
3. Postepeno miješati, najprije nožem, a potom rukama te umijesiti glatko tijesto. Radnu površinu povremeno posipati brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo.
4. Gotovo tijesto umotati u providnu foliju i ostaviti da odstoji oko 1 sat.
5. U međuvremenu pomiješati sastojke za punjenje. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
6. Tijesto podijeliti na dva dijela i oba razviti na tanke pravougaonike.
7. Na jedan dio tijesta, kašikom stavljati pripremljenu smjesu za punjenje. Praviti razmak oko 5 cm.
8. Lagano preklopiti drugim dijelom tijesta pa između punjenja nježno pritisnuti kako bi se tijesto slijepilo. Nožićem isjeći na kvadrate.
9. U šerpi prohuvati 3 l vode pa spuštati raviole i kuhati oko 5 minuta.
10. Za umak otopiti puter u dubljoj tavi. Dodati nasjeckanu ljutu papričicu i kratko propržiti.
11. Zatim dodati opran i nasjeckan špinat, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta.
12. Na kraju umiješati kuhane i ocijeđene raviole te poslužiti.
Izvor: kuhaj.hr