Ravioli punjeni rikotom sa špinatom

by | 15 Januara, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Za tijesto:

2 jajeta

50 ml maslinovog ulja

120 ml vode

350 g + za posipanje brašna

pola kašičice soli

Za punjenje:

250 g rikota sira

3 kašike nasjeckanog peršuna

2 kašike nasjeckanih oraha

so, biber

Za umak:

100 g putera

1 ljuta papričica

300 g špinata

Priprema:

1. U dublju posudu razbiti jaja, dodati ulje i vodu pa lagano umutiti žicom.

2. Na radnu površinu posuti brašno i so, u sredini napraviti udubljenje pa uliti umućena jaja.

3. Postepeno miješati, najprije nožem, a potom rukama te umijesiti glatko tijesto. Radnu površinu povremeno posipati brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo.

4. Gotovo tijesto umotati u providnu foliju i ostaviti da odstoji oko 1 sat.

5. U međuvremenu pomiješati sastojke za punjenje. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

6. Tijesto podijeliti na dva dijela i oba razviti na tanke pravougaonike.

7. Na jedan dio tijesta, kašikom stavljati pripremljenu smjesu za punjenje. Praviti razmak oko 5 cm.

8. Lagano preklopiti drugim dijelom tijesta pa između punjenja nježno pritisnuti kako bi se tijesto slijepilo. Nožićem isjeći na kvadrate.

9. U šerpi prohuvati 3 l vode pa spuštati raviole i kuhati oko 5 minuta.

10. Za umak otopiti puter u dubljoj tavi. Dodati nasjeckanu ljutu papričicu i kratko propržiti.

11. Zatim dodati opran i nasjeckan špinat, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta.

12. Na kraju umiješati kuhane i ocijeđene raviole te poslužiti.

Izvor: kuhaj.hr