Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
400 g makarona
300 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
4 jajeta
150 ml mlijeka
so, biber
ulje
Priprema:
1. Makarone obariti u ključaloj i posoljenoj vodi, prema uputstvu sa ambalaže, pa procijediti i ostaviti sa strane.
2. Na malo ulja propržiti sitno sjeckani luk, pa kada omekša i promijeni boju dodati mljeveno meso i pržiti uz stalno miješanje, dok meso ne dobije rumenu boju i višak tečnosti ispari.
3. Dodati začine prema ukusu i promiješati. Meso skloniti sa vatre i pomiješati sa makaronama.
4. Posebno umutiti jaja, blago začiniti, dodati mlijeko i promiješati. Smjesu usuti u makarone i promešati.
5. U nauljenu vatrostalnu posudu (sa visokim ivicama) ili odgovarajući kalup dodati makarone i ravnomjerno rasporediti.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 220ºC oko 25 minuta.
7. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, pa servirati uz prilog ili salatu po želji.
Izvor: Pošalji recept