Špagete sa tikvicama

by | 2 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 500 g špageta
  • 4 dl neutralne pavlake
  • 50 g parmezana
  • 4 trougla topljenog sira
  • 3 mlade tikvice
  • 1 mrkva
  • 4 kašike ulja
  • bosiljak, so
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Tikvice zajedno sa korom i očišćenu mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Na vrelom ulju propržiti mrkvu, dodati tikvice te i njih propržiti. Potom ih ocijediti od suvišne masnoće i začiniti po ukusu.
3. U šerpi sjediniti neutralnu pavlaku, parmezan i trouglove topljenog sira. Dodati začine po ukusu i kratko prokuhati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
4. Špagete obariti u slanoj vodi pa ih ocijediti od suvišne tečnosti. Potom ih poprskati sa malo ulja kako se ne bi slijepile.
5. Pripremljenu tjesteninu preliti sosom od pavlake, dodati prženo povrće, bosiljak i začine po ukusu i polako promiješati varjačom.
6. Gotovo jelo poslužiti dok je još toplo.

Izvor: Dobra hrana