
Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
400 g tjestenine
200 g mesnate slanine
250 g cherry paradajza
5 dl vrhnja za kuhanje
1 jaje
bosiljak
200 g mocarele
40 g parmezana
mješavina začina
ulje
Priprema:
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, a potom je ocijediti od viška tečnosti.
Mesnatu slaninu isjeći na štapiće, cherry paradajz na četvrtine. Mocarelu izrendati na krupno rende. Na malo ulja propržiti mesnatu slaninu, dodati paradajz i sve zajedno pržiti na umjerenoj temperaturi dok paradajz ne omekša. Dodati vrhnje za kuhanje i zagrijevati do tačke ključanja.
Nakon toga skloniti s ringle, dodati tjesteninu, jaje, mocarelu, parmezan i bosiljak po ukusu. Polako promiješati.
Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu tjesteninu. Staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se zapeče.
Foto: