Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
300 g tjestenine
350 g brokule, nasječenje na cvjetove
30 g svježih listova bosiljka
30 g sitno naribanog parmezana
½ sitno nasjeckanog čena bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
sol, biber
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u velikoj posudi kipuće slane vode prema uputstvu na pakovanju.
U međuvremenu, brokulu pripremite kuhanjem na pari, oko šest minuta, odnosno dok lagano ne omekša. Brokulu stavite u blender, dodajte bosiljak, parmezan, bijeli luk, maslinovo ulje i limunov sok i uključite ga da se svi sastojci međusobno pomiješaju.
Probajte dobijenu smjesu i začinite je solju i biberom po želji.
Ocijedite tjesteninu, stavite ju u posudu i preko nje stavite dobijeni pesto od brokule. Sve dobro promiješajte te tjesteninu poslužite na tanjuru s dodatnim parmezanom posutim po vrhu.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Pixabay