Tjestenina s piletinom

by | 17 Maja, 2013

Sastojci:

  • 250 g tjestenine po želji
  • 200 g piletine
  • 300 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 paprika
  • 1 žumanjak
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 3 dl soka od paradajza
  • 3 dl pileće supe
  • prezli po potrebi
  • 40 g parmezana
  • mješavina začina, so

Priprema:

1. Tjesteninu napola obariti u slanoj vodi a zatim je procijediti.
2. Piletinu samljeti pa sjediniti sa žumanjkom i začinima po ukusu. Dodati prezle po potrebi kako bi se dobila ujednačena smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smjese praviti male kuglice i kratko ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
4. Crni luk i papriku očistiti i isjeći na kockice, šampinjone na listove a bijeli luk što sitnije isjeckati.
5. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, zatim dodati papriku te i nju kratko propržiti. Potom dodati šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
6. Posebno sjediniti sok od paradajza, bijelo vino, pileću supu i parmezan.
7. U odgovarajućoj posudi sjediniti kuglice piletine, tjesteninu, dinstano povrće i začine po ukusu i polako promiješati. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti objedinjene sastojke. Preliti ih smjesom od paradajza da ogrezne. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok tjestenina ne omekša. Po potrebi tokom pečenja dolivati malo vode.

Izvor: Dobra hrana