Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
Priprema:
1. Tjesteninu napola obariti u slanoj vodi a zatim je procijediti.
2. Piletinu samljeti pa sjediniti sa žumanjkom i začinima po ukusu. Dodati prezle po potrebi kako bi se dobila ujednačena smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smjese praviti male kuglice i kratko ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
4. Crni luk i papriku očistiti i isjeći na kockice, šampinjone na listove a bijeli luk što sitnije isjeckati.
5. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, zatim dodati papriku te i nju kratko propržiti. Potom dodati šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
6. Posebno sjediniti sok od paradajza, bijelo vino, pileću supu i parmezan.
7. U odgovarajućoj posudi sjediniti kuglice piletine, tjesteninu, dinstano povrće i začine po ukusu i polako promiješati. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti objedinjene sastojke. Preliti ih smjesom od paradajza da ogrezne. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok tjestenina ne omekša. Po potrebi tokom pečenja dolivati malo vode.
Izvor: Dobra hrana