Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
200 g muškatne tikve
200 g tjestenine
1/2 crvenog luka
4 čena bijelog lika
0,5 dl vode
0,5 kašičice soli
0,5 kašičice bibera
1 prstohvat muškatnog oraščića
150 g posnog sira
100 g grčkog jogurta
100 g goude ili nekog drugog sira
1 kašika parmezana
Priprema:
Upalite rernu na 190 stpeni.
Širu posudu premažite uljem. Dinstajte luk, tikvu i bijeli luk na srednjoj vatri dok luk posmeđi, a tikvica omekša, toliko da se može probosti viljuškom. Sklonite s vatre i ohladite. Ohlađenim sastojcima dodajte vodu i sve zajedno usitnite u blenderu ili pomoću štapnog miksera do pirea. Začinite paprom i muškatnim oraščićem, dodajte sir i jogurt pa ponovno miksajte do jednolične smjese.
Dobijenu smjesu premjestite u četvrtastu vatrostalnu posudu i umiješajte naribani sir U posoljenoj ključaloj vodi kuhajte tjesteninu prema uputstvima na pakovanju, a zatim ocijedite.
Tjesteninu umiješajte u posudu za pečenje te sve pospite parmezanom. Pecite oko 20 min ili dok se sir otopi.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images