Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
Za tijesto:
200 g brašna
2 jajeta
so
malo vode
Za fil:
100 g mljevenog mesa
malo ulja
1 glavica crvenog luka
so, biber
Za sos:
malo ulja
1,5 kašika brašna
2 čena bijelog luka
2 dl mlijeka
2 kašike majoneze
so, biber
Priprema:
1. Sjediniti brašno, jaja i vodu pa umijesiti tijesto te ostaviti da odstoji oko pola sata.
2. Za to vrijeme pripremiti fil. Sitno isjeckati crveni luk pa ispržiti na ulju.
3. Dodati mljeveno meso te posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati poklopljeno na tihoj vatri oko pola sata.
4. Nakon toga skloniti poklopac i dinstati dok ne ispari suvišna tečnost.
5. Odstojalo tijesto razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini pa čašom vaditi krugove.
6. Na svaki staviti po malo pripremljenog fila pa uviti u kiflicu te spojiti krajeve (mogu se praviti raznih oblika).
7. Umotane torteline jednu po jednu ubacivati u posoljenu kipuću vodu pa kuhati na srednjoj temperaturi 10-15 minuta.
8. Gotove torteline vaditi rešetkastom kašikom iz vode.
9. Za sos na ulju kratko ispržiti brašno pa dodati sitno isjeckan bijeli luk.
10. Postepeno dodavati mlijeko te posoliti i pobiberiti po ukusu (mlijeko dodavati u zavisnosti od željene gustine).
11. Skloniti sa ringle, umiješati majonezu te preliti preko tortelina.
Izvor: oklagija.rs