Turska pasta

by | 28 Juna, 2014

Clipboard0120

Sastojci:

  • 500 g tjestenine po želji
  • 150 g mesnate slanine
  • 2 srednje mrkve
  • 1 glavica crnog luka
  • 50 g celera, ulje
  • 2 češnja bijelog luka
  • 250 g pelata paradajza
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 5 dl juneće supe iz kocke
  • 1,5 dl mlijeka, so
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 150 g praške šunke
  • 40 g parmezana

Priprema:
1. Mesnatu slaninu, mrkvu, celer i crni luk isjeći na kockice. Bijeli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti slaninu da porumeni, dodati crni i bijeli luk, mrkvu i celer, pa kratko propržiti.
3. Dodati izmiksani pelat paradajza i bijelo vino. Dinstati na umjerenoj temperaturi 5 min. dok alkohol ne ispari.
4. Nakon toga dodati mlijeko i juneću supu, pa nastaviti s dinstanjem dok tečnost napola ne uvri.
5. Dodati prašku šunku, sjeckani peršun i začine po ukusu. Kuhati na umherenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Tjesteninu obariti u slanoj vodi, a potom je ocijediti od suvišne tečnosti.
7. Obarenu tjesteninu preliti pripremljenim umakom i posuti parmezanom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept