Varivo od pasulja s rebarcima

by | 27 Novembra, 2013

varivo1

Sastojci:

  • 600 g krupnog bijelog pasulja
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 crvene paprike roge
  • 1 mrkva
  • 250 g pelata paradajza
  • 4 češnja bijelog luka
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 2 kašike ajvara
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 100 g mesnate slanine
  • 350 g dimljenih rebarca
  • mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti ga preko noći da nabubri. Potom ga procijediti, naliti mlakom vodom i kuhati dok ne proključa. Tada ga ponovo ocijediti od suvišne tečnosti i ostaviti sa strane.
2. Mesnatu slaninu, crni luk, crvenu papriku i mrkvu isjeći na kockice, bijeli luk što sitnije isjeckati, a pelat paradajza samljeti u blenderu.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i slaninu, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
4. Potom dodati pelat paradajza, bijeli luk, mljevenu papriku, peršun i ajvar pa sve zajedno prokuhati.
5. Zatim dodati ocijeđeni pasulj i začine pa ukusu i promiješati.
6. Pripremljenu smjesu preručiti u nauljenu vatrostalnu činiju, sipati malo vode da pasulj ogrezne i odozgo utisnuti dimljena rebarca. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok suvišna tečnost ne uvri.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept