Vekna u listovima kelja

by | 21 Maja, 2014

Clipboard112

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 parčeta starog hljeba
  • 1 crvena paprika
  • 5 jaja
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 8 većih listova kelja
  • 150 g listova dimljene slanine
  • 500 g mrkve
  • 4 dl goveđe supe
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Crvenu papriku, crni i bijeli luk što sitnije isjeckati. Parčad hljeba natopiti vodom i potom ih dobro ocijediti i izmrviti.
2. U manjoj posudi obariti 4 jajeta, oljuštiti i ostaviti da se ohlade. Listove kelja kratko blanširati u vodi kako bi omekšali, potom ih izvaditi i dobro ocijediti.
3. U većoj posudi sjediniti mljeveno meso, crvenu i mljevenu papriku, crni i bijeli luk, izmrvljen hljeb i 1 jaje. Dodati začine po ukusu i ručno izmijesiti kako bi se dobila kompaktna masa.
4. Mesnu masu izručiti na polovinu veće najlon kese. Prekriti drugom polovinom kese i preći oklagijom kako bi se masa ravnomjerno istanjila. Zatim istanjenu smjesu oblikovati u pravougaonik.
5. Duž jednog kraja pravougaonika poređati obarena jaja i urolovati.
6. Punjenu veknu obložiti listovima slanine, prekriti listovima kelja i uviti u foliju.
7. Tepsiju nauljiti, staviti u nju pripremljenu veknu i zaliti sa 2 dl goveđe supe. Peći u zagrijanoj rerni na 250 ºC 45 minuta.
8. Dok se vekna peče, mrkvu oljuštiti, isjeći na kolutove i propržiti na vrelom ulju. Zatim dolijevati pomalo goveđe supe i dinstati dok ne omekša. Pred kraj dinstanja posuti s malo gustina i začiniti po ukusu.
9. Pečenu veknu ostaviti da se ohladi, izvaditi je iz folije, isjeći na parčad i služiti uz varivo od mrkve.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept