Zapečena boranija s piletinom

by | 17 Decembra, 2013

boraniaj

Sastojci:

  • 500 g žute boranije
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 kašičica mirođije
  • 2 dl soka od paradajza
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 350 g pilećeg bijelog mesa
  • 500 g krompira
  • 50 g margarina
  • 100 g kačkavalja
  • 1 dl mlijeka
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice, mrkve izrendati na krupno rende, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati mrkvuu te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati boraniju i nastaviti s dinstanjem dolijevajući vode po potrebi.
4. Kada je boranija napola dinstana, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, mirođiju i začine po ukusu. Nastaviti s dinstanjem dok povrće potpuno ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati hladnu zapršku (mješavinu brašna i malo vode) i miješati dok se ne zgusne.
5. Piletinu isjeći na kocke i začiniti po ukusu, a potom je propržiti na vrelom ulju.
6. Krompir obariti i ispasirati, dodati u njega margarin, mlijeko i začine po ukusu pa dobro izmiješati da se dobije pire.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju sipati cušpajz od boranije. U njega utisnuti prženu piletinu a odgore prekriti krompir pireom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 30 min.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept