Food kolumnistica Berina Kapa donosi recept za guacamole
Guacamole je u osnovi izgnječen, sirovi avokado pomiješan sa ostalim sastojcima po ukusu. Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način...
Ako volite čuveni, tradicionalni, istočnjački namaz, predlažemo da napravite još ukusniju i zdraviju verziju – humus od cvekle.
Ponestaje vam ideja za pripremanje hrane, i stalno za doručak jedete isto? Naš prijedlog je da napravite tradicionalni humus, ali na malo drugačiji način – sa cveklom. Jako je zdrav i treba ga jesti što češće, naročito zimi. Idealan je za užinu na poslu uz integralni hljeb ili krekere.
@johngs beetroot Hummus #hummus #humus #chickpeas #lebanesefood #middleeasternfood #beetroot ♬ original sound – John Gregory-Smith
Ono što ovaj humus čini posebnim i jako zdravim jeste cvekla. Cvekla, poznata i kao “superhrana”, jedna je od najzdravijih namirnica koja se preporučuje za poboljšanje krvne slike i jačanje imuniteta. Bogata je hranjivim tvarima i prirodnim spojevima koji direktno podržavaju zdravlje organizma.
Cvekla je odličan izvor željeza, minerala koji je ključan za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama. Povećanjem nivoa željeza, cvekla pomaže u prevenciji i liječenju anemije. Cvekla sadrži i vitamin C, koji poboljšava apsorpciju željeza u organizmu, čineći ga efikasnijim za jačanje krvne slike.
Prisustvo folne kiseline u cvekli pomaže u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i održavanju zdravlja krvotoka. Ovo je naročito korisno trudnicama i osobama sa niskim nivoom hemoglobina.
Cvekla je bogata antioksidansima poput betalaina, koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i upala. Ovi antioksidansi podržavaju imunološki sistem i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Osim navedenog, cvekla stimuliše detoksikaciju jetre, što pomaže u eliminaciji toksina iz tijela. Zdrava jetra je ključna za jak imunitet. Takođe, vlakna u cvekli podržavaju zdravlje crijeva, a kako je crijevna mikroflora ključna za snažan imunitet, redovno konzumiranje cvekle može ojačati odbrambeni sistem organizma.
Cvekla sadrži vitamine A, C i B6, kao i minerale poput magnezijuma, kalijuma i cinka, koji su neophodni za pravilan rad imunološkog sistema. Sada je mnogo jasnije zašto je humus od cvekle naš izbor, naročito u zimskom periodu.
Sastojci:
Opcionalni ukrasi:
Uputstvo:
Ne morate kupovati tahini, možete ga i sami napraviti. Postupak je vrlo jednostav.
Sastojci:
Priprema:
Tahini prebacite u staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u frižideru. Može trajati do 1 mjesec.
Savjet Tahini možete koristiti za pripremu humusa, prelive za salate, kao dodatak raznim umacima ili čak za slatke poslastice.
KucherAV/iStock/Getty Images Plus