Jednostavan recept za cimet muffine

by | 2 Januara, 2025
Jednostavan recept za cimet muffine

Započnite dan s osmijehom uz ove predivne cimet muffine. Ovi muffini su idealan balans između zdravog doručka i slatkog zadovoljstva.

Sastojci za cimet muffine

  • 1 šolja grožđica
  • ½ šolje sjeckanih oraha (prethodno tostiranih)
  • ½ šolje nezaslađenog kokosovog brašna
  • 1 srednja jabuka (naribana, s korom)
  • 2 šolje naribane mrkve (otprilike 3 srednje mrkve)

Suhi sastojci:

  • 2 šolje integralnog brašna (ili običnog bijelog brašna)
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu (po želji)

Mokri sastojci:

  • 2 jaja
  • ½ šolje ulja (suncokretovo ili blago maslinovo ulje)
  • ½ šolje soka od narandže (ili mlijeka)
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema Cimet Muffina

  1. Tostiranje oraha: Zagrijte rernu na 190°C. Orahe rasporedite na pleh i tostirajte ih 8 minuta dok ne postanu aromatični. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih grubo nasjeckajte.
  2. Priprema dodataka: Naribajte jabuku i mrkvu koristeći ribež srednje veličine. Nema potrebe da gulite koru – sadrži dodatne hranjive tvari.
  3. Suhi sastojci: U velikoj posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i đumbir. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
  4. Mokri sastojci: U drugoj posudi umutite jaja, ulje, sok od narandže i ekstrakt vanilije dok ne dobijete homogenu smjesu.
  5. Spajanje: Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući gumenom spatulom dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesa će biti gusta. Dodajte naribanu jabuku, mrkvu, grožđice, kokos i sjeckane orahe. Lagano promiješajte dok se ravnomjerno ne rasporede.
  6. Punjenje kalupa: Pripremite kalup za muffine tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirnim košaricama. Napunite svaki kalup smjesom, pazeći da malo prelazi rubove – ovi muffini će lijepo narasti.
  7. Pečenje: Pecite muffine u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite muffine da se hlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.

Posluživanje i dekoracija za cimet muffine

Ovi muffini su ukusni sami po sebi, ali se mogu poslužiti i uz malo maslaca ili meda za dodatnu dozu slatkoće. Idealni su za doručak, međuobrok ili uz popodnevni čaj. Muffini ostaju svježi do 5 dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi.

Pripremite ih za porodicu, prijatelje ili jednostavno uživajte sami u ovom zdravom i ukusnom zalogaju!

ljepotaizdravlje.ba

Olga Mazyarkina/iStock / Getty Images Plus/