2 šolje naribane mrkve (otprilike 3 srednje mrkve)
Suhi sastojci:
2 šolje integralnog brašna (ili običnog bijelog brašna)
¾ šolje smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta u prahu
1 kašičica đumbira u prahu (po želji)
Mokri sastojci:
2 jaja
½ šolje ulja (suncokretovo ili blago maslinovo ulje)
½ šolje soka od narandže (ili mlijeka)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema Cimet Muffina
Tostiranje oraha: Zagrijte rernu na 190°C. Orahe rasporedite na pleh i tostirajte ih 8 minuta dok ne postanu aromatični. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih grubo nasjeckajte.
Priprema dodataka: Naribajte jabuku i mrkvu koristeći ribež srednje veličine. Nema potrebe da gulite koru – sadrži dodatne hranjive tvari.
Suhi sastojci: U velikoj posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i đumbir. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Mokri sastojci: U drugoj posudi umutite jaja, ulje, sok od narandže i ekstrakt vanilije dok ne dobijete homogenu smjesu.
Spajanje: Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući gumenom spatulom dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesa će biti gusta. Dodajte naribanu jabuku, mrkvu, grožđice, kokos i sjeckane orahe. Lagano promiješajte dok se ravnomjerno ne rasporede.
Punjenje kalupa: Pripremite kalup za muffine tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirnim košaricama. Napunite svaki kalup smjesom, pazeći da malo prelazi rubove – ovi muffini će lijepo narasti.
Pečenje: Pecite muffine u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite muffine da se hlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.
Posluživanje i dekoracija za cimet muffine
Ovi muffini su ukusni sami po sebi, ali se mogu poslužiti i uz malo maslaca ili meda za dodatnu dozu slatkoće. Idealni su za doručak, međuobrok ili uz popodnevni čaj. Muffini ostaju svježi do 5 dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi.
Pripremite ih za porodicu, prijatelje ili jednostavno uživajte sami u ovom zdravom i ukusnom zalogaju!