Kako napraviti ukusan francuski omlet?

by | 30 Decembra, 2024
Kako napraviti ukusan francuski omlet?

Tri sastojka i odlična tehnika čine ono što se s pravom smatra najpoznatijim francuskim receptom – klasični francuski omlet.

Francuski omlet na tanjiru posut peršunom, pored jednostavne salate od hrskave zelene salate i tanko narezanih rotkvica.

Francuski omlet je poznat po svojoj izazovnoj jednostavnosti – smatraju se krajnjim testom kulinarske tehnike u određenim kuharskim krugovima. Recept za klasični francuski omlet je jednostavan, ali ta jednostavnost može biti varljiva.

Ovaj recept se fokusira na tehniku. Sve što trebate su pravi alati, najbolji sastojci i da pročitate recept do kraja prije nego krenete.

Šta je francuski omlet?

Klasični francuski omlet predstavlja tehniku iznad svega. On je skroman simbol veličine francuske kuhinje. Uz pažljivu tehniku, čak i najjednostavniji sastojci mogu postati izuzetni!

Osnovni francuski omlet sadrži samo 2-3 jaja i tavu koja se ne lijepi. Međutim, bolji je uz dodatak maslaca, soli i svježih začinskih trava. Brzo pripremljen uz kvalitetne sastojke i fokus, savršen omlet treba biti mekan bez smeđih mrlja.

4 jednostavna sastojka

Sve što vam treba su kvalitetni sastojci: svježa jaja, dobar maslac, so i svježe začinske trave. Klasične opcije uključuju vlasac i peršun. Možete kombinovati ili koristiti samo jedan.

  • Jaja
  • Maslac
  • So
  • Svježe začinske trave

Kako pripremiti francuski omlet

Evo nekoliko savjeta i trikova za odličan omlet:

  1. Dobro umutite jaja – Pomiješajte žumanca i bjelanca dok se potpuno ne sjedine.
  2. Koristite neprianjajuću tavu – Ovo je neophodno za uspjeh recepta.
  3. Počnite na niskoj temperaturi – Lakše je kontrolisati proces.
  4. Prilagodite vremenu kuhanja – Spolja omlet treba biti gotov, ali ne smeđ, a unutra kremast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nour Kanny Abughazaleh (@nourkanny)

ljepotaizdravlje.ba

Dietmar Rauscher/iStock / Getty Images Plus/