Kako napraviti ukusnu platu za prazničnu trpezu

by | 23 Decembra, 2024
Kako napraviti ukusnu platu za prazničnu trpezu

Praznici su idealno vrijeme za okupljanja, slavlje i, naravno, uživanje u hrani! Mi vam dajemo ideju kako napraviti ukusnu platu.

A šta je bolje za podizanje raspoloženja od prekrasno složene plate, koja kombinuje sireve, suhomesnate proizvode i razne dodatke?

Kako napraviti ukusnu platu ovih praznika

Osim što je nevjerovatno ukusna, charcuterie plata je i vizualno privlačna, a proces njenog slaganja je pravo malo umjetničko djelo. Donosimo vam vodič kako da kreirate savršenu prazničnu platu u nekoliko jednostavnih koraka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 24/7 MOMS – Trisha Novotny (@247moms)

Odaberite osnovu

Ne treba vam skupocjeni tanjir da biste napravili impresivnu platu. Koristite ono što imate u kući – veliki tanjir, dasku za rezanje ili čak i pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Ključ je u tome da imate dovoljno prostora za raspored svih sastojaka. Ako planirate veću platu, neka vaš izbor bude površina većih dimenzija, dok za manje okupljanje možete koristiti manji tanjir.

Sirevi kao glavne zvijezde

Sirevi su srž svake charcuterie plate. Preporučujemo da izaberete različite vrste koje će zadovoljiti raznovrsne ukuse. Evo prijedloga:

  • Meki sir poput brie-a ili 0.
  • Tvrdi sir kao što su gouda ili parmezan.
  • Plavi sir za ljubitelje intenzivnijih okusa.
  • Dimljeni sir za dodatnu aromu. Rasporedite sireve po plati tako da ostavite dovoljno prostora za ostale sastojke. Ako imate veće komade, možete ih unaprijed narezati kako bi gosti lakše poslužili.

Dodajte suhomesnate proizvode

Suhomesnati proizvodi donose bogatstvo okusa i raznolikost tekstura. Izaberite nekoliko vrsta, poput:

  • Pršute ili suhog mesa.
  • Salame s raznim začinima.
  • Dimljenih kobasica.

Rasporedite ih u obliku malih ružica ili savijenih trakica kako bi izgledali estetski privlačno. Veće komade mesa možete presjeći na manje dijelove kako bi sve bilo praktično za posluživanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stroll Wellsgate (@strollwellsgateoxford)

Ubacite posudice s dodacima

Male posudice ili zdjelice savršene su za namaze, masline ili pikantne dodatke. Neki od prijedloga su:

  • Džemovi od smokava ili malina.
  • Med, posebno uz tvrde sireve.
  • Masline, marinirani artičok ili kiseli krastavci. Postavite ih strateški na platu kako biste popunili prazne prostore.

Voće i orašasti plodovi

Voće donosi svježinu i boju na vašu platu. Svježe bobice, grožđe, kriške jabuka ili suho voće poput marelica i brusnica idealni su dodaci. Uz voće, dodajte orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili pistacija za dodatnu teksturalnu raznolikost.

Kako napraviti ukusnu platu sa hljebom

Hljeb i krekeri

Hljeb i krekeri su nezaobilazan dio svake charcuterie plate. Francuski baguette narezan na tanke kriške, integralni krekeri ili bezglutenske opcije zadovoljit će razne ukuse i potrebe. Postavite ih u košaricu pored plate ili direktno na platu, ovisno o prostoru.

Kada ste postavili sve sastojke, pregledajte platu i popunite prazne prostore manjim dodacima, poput svježih začina (ruzmarin, timijan) ili dekorativnih elemenata (grančice bora, brusnice). Ovo će dati praznični šarm vašoj kreaciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gather And Graze Charcuterie Co. (@gatherandgrazecc)

Uz malo truda i kreativnosti, vaša plata će postati zvijezda svake praznične trpeze. Sretno slaganje i ugodni praznici!

ljepotaizdravlje.ba

Elena Katkova/iStock / Getty Images Plus