Kako napraviti prirodne boje za kolače?
Prirodne boje za hranu, koje možete napraviti kod kuće, ne samo da su zdravije, već su i jednostavne za pripremu. Potrebno vam je samo malo vremena...
Praznici su idealno vrijeme za okupljanja, slavlje i, naravno, uživanje u hrani! Mi vam dajemo ideju kako napraviti ukusnu platu.
A šta je bolje za podizanje raspoloženja od prekrasno složene plate, koja kombinuje sireve, suhomesnate proizvode i razne dodatke?
Osim što je nevjerovatno ukusna, charcuterie plata je i vizualno privlačna, a proces njenog slaganja je pravo malo umjetničko djelo. Donosimo vam vodič kako da kreirate savršenu prazničnu platu u nekoliko jednostavnih koraka.
View this post on Instagram
Ne treba vam skupocjeni tanjir da biste napravili impresivnu platu. Koristite ono što imate u kući – veliki tanjir, dasku za rezanje ili čak i pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Ključ je u tome da imate dovoljno prostora za raspored svih sastojaka. Ako planirate veću platu, neka vaš izbor bude površina većih dimenzija, dok za manje okupljanje možete koristiti manji tanjir.
Sirevi su srž svake charcuterie plate. Preporučujemo da izaberete različite vrste koje će zadovoljiti raznovrsne ukuse. Evo prijedloga:
Suhomesnati proizvodi donose bogatstvo okusa i raznolikost tekstura. Izaberite nekoliko vrsta, poput:
Rasporedite ih u obliku malih ružica ili savijenih trakica kako bi izgledali estetski privlačno. Veće komade mesa možete presjeći na manje dijelove kako bi sve bilo praktično za posluživanje.
View this post on Instagram
Male posudice ili zdjelice savršene su za namaze, masline ili pikantne dodatke. Neki od prijedloga su:
Voće donosi svježinu i boju na vašu platu. Svježe bobice, grožđe, kriške jabuka ili suho voće poput marelica i brusnica idealni su dodaci. Uz voće, dodajte orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili pistacija za dodatnu teksturalnu raznolikost.
Hljeb i krekeri su nezaobilazan dio svake charcuterie plate. Francuski baguette narezan na tanke kriške, integralni krekeri ili bezglutenske opcije zadovoljit će razne ukuse i potrebe. Postavite ih u košaricu pored plate ili direktno na platu, ovisno o prostoru.
Kada ste postavili sve sastojke, pregledajte platu i popunite prazne prostore manjim dodacima, poput svježih začina (ruzmarin, timijan) ili dekorativnih elemenata (grančice bora, brusnice). Ovo će dati praznični šarm vašoj kreaciji.
View this post on Instagram
Uz malo truda i kreativnosti, vaša plata će postati zvijezda svake praznične trpeze. Sretno slaganje i ugodni praznici!
Elena Katkova/iStock / Getty Images Plus