Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
1 kg očišćenih dunja
700 g šećera
1 limun
Priprema:
Dunje oprati, očistiti od koštica pa zajedno sa koricom nasjeći na kockice. Zaliti nasjeckane dunje vodom i kuhati dok ne omekšaju. Kada postanu mekane, izliti vodu (možete je sačuvati i piti kao kompota), a dunje usitniti u pire štapnim mikserom.
Prebaciti pire od dunja u posudu za kuhanje, ubaciti šećer i limunov sok pa uz povremeno miješanje kuhati na laganoj vatrici otprilike dva sata. Ako imate manju količinu dunja biće potrebno kraće vrijeme kuhanja. Kitnkez je gotov kada masa lagano promijeni boju i postane narandžasta i kada postane tako gusto da se vidi dno posude kada potegnete kuhačom.
Vruću masu od dunja izliti u lim preko papira za pečenje, poravnati i ostaviti da se hladi i stisne. Nakon 24 sata (ako je lim manji, masa će biti deblja pa će trebati duže vrijeme da se “stisne”) prebaciti kitnkez na dasku, skloniti papir za pečenje. Isjeći na kockice.
Premjestiti u malim razmacima na veliki pleh, pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i ostaviti da se suši na vazduhu najmanje dva dana. Nakon toga možete kockice kitnkeza uvaljati u kristal šećer, šećer u prahu ili kokos. Premjestite ih tada u zatvorene posude za pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu.
Kitnkez možete na ovaj način čuvati mjesecima!
Izvor: recipeci.com