Ova supa od brokule i špinata je odlično jelo za večernje obroke, koje je bogato hranjivim tvarima i ima nevjerovatno bogat, kremast okus.
Špinat i svilenkasti poriluk čine ovu supu ne samo izvorom željeza i vitamina B i C, već joj daju i živopisnu zelenu boju te glatku teksturu. Za završni dodir, dodajte malo kisele pavlake i nekoliko hrskavih pereca.
2 poriluka (oko 450 grama), samo bijeli i svijetlo zeleni dijelovi, prepolovljeni i tanko narezani, dobro oprani i ocijeđeni (oko 2 šolje)
3 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena
2 kašičice senfa
3 kašike nebijelog univerzalnog brašna
4 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
1 manja glavica brokule (oko 340 grama), stabljike oguljene i narezane na kolutiće debljine 0,5 cm, cvjetovi izrezani na male komade
So i svježe mljeveni biber
Špinat, stabljike uklonjene (oko 6 šolja napakovanog špinata)
⅓ šolje kisele pavlake
Kupovni pereci (po želji, za posluživanje)
Supa od brokule i špinata – priprema:
U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i bijeli luk i pržite uz povremeno miješanje dok poriluk ne postane staklast, oko 2 minute. Umiješajte senf, zatim brašno, i kuhajte još oko 1 minut dok smjesa ne dobije lagano orašasti miris.
Postepeno umiješajte temeljac dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte stabljike brokule, začinite solju i biberom, podignite temperaturu na jaku i dovedite do ključanja, stalno miješajući. Dodajte cvjetove brokule, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri, djelomično pokriveno, dok brokula ne omekša, oko 8 minuta. Umiješajte špinat i kuhajte još 1 minut, a zatim sklonite s vatre.
U serijama, supu izmiksajte u blenderu dok ne postane potpuno glatka. Vratite je u šerpu i zagrijte na srednje niskoj temperaturi. U maloj posudi umutite kiselu pavlaku s jednom kašikom vode.
Poslužite supu preliveno smjesom kisele pavlake i ukrašenu perecima (ako koristite).
Ova kremasta supa odličan je način da uživate u zdravim, svježim sastojcima, a istovremeno uživate u toplom, umirujućem obroku.