Kremasta supa od brokule i špinata

by | 16 Januara, 2025
Kremasta supa od brokule i špinata

Ova supa od brokule i špinata je odlično jelo za večernje obroke, koje je bogato hranjivim tvarima i ima nevjerovatno bogat, kremast okus.

Špinat i svilenkasti poriluk čine ovu supu ne samo izvorom željeza i vitamina B i C, već joj daju i živopisnu zelenu boju te glatku teksturu. Za završni dodir, dodajte malo kisele pavlake i nekoliko hrskavih pereca.

Supa od brokule i špinata – sastojci:

  • 3 kašike neslanog maslaca
  • 2 poriluka (oko 450 grama), samo bijeli i svijetlo zeleni dijelovi, prepolovljeni i tanko narezani, dobro oprani i ocijeđeni (oko 2 šolje)
  • 3 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena
  • 2 kašičice senfa
  • 3 kašike nebijelog univerzalnog brašna
  • 4 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 manja glavica brokule (oko 340 grama), stabljike oguljene i narezane na kolutiće debljine 0,5 cm, cvjetovi izrezani na male komade
  • So i svježe mljeveni biber
  • Špinat, stabljike uklonjene (oko 6 šolja napakovanog špinata)
  • ⅓ šolje kisele pavlake
  • Kupovni pereci (po želji, za posluživanje)

Supa od brokule i špinata – priprema:

  1. U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i bijeli luk i pržite uz povremeno miješanje dok poriluk ne postane staklast, oko 2 minute. Umiješajte senf, zatim brašno, i kuhajte još oko 1 minut dok smjesa ne dobije lagano orašasti miris.
  2. Postepeno umiješajte temeljac dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte stabljike brokule, začinite solju i biberom, podignite temperaturu na jaku i dovedite do ključanja, stalno miješajući. Dodajte cvjetove brokule, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri, djelomično pokriveno, dok brokula ne omekša, oko 8 minuta. Umiješajte špinat i kuhajte još 1 minut, a zatim sklonite s vatre.
  3. U serijama, supu izmiksajte u blenderu dok ne postane potpuno glatka. Vratite je u šerpu i zagrijte na srednje niskoj temperaturi. U maloj posudi umutite kiselu pavlaku s jednom kašikom vode.
  4. Poslužite supu preliveno smjesom kisele pavlake i ukrašenu perecima (ako koristite).

Ova kremasta supa odličan je način da uživate u zdravim, svježim sastojcima, a istovremeno uživate u toplom, umirujućem obroku.

ljepotaizdravlje.ba

Koval Nadiya/iStock / Getty Images Plus/