Proha sa špinatom – idealna za užinu na poslu
Koliko god volimo isprobavati nove recepte, nekako se uvijek vraćamo starinskim jelima. Jedno od njih je i proha sa špinatom. Ako nemate puno vrem...
Ovako pripremljen šećerac je dovoljno pikantan da može da se posluži i glavno jelo.
Sastojci:
pola šolje mlijeka
1/2 šolje neutralne pavlake
2 kašike putera
1 1/2 kašika šećera
2 kašike brašna
kašičica soli
4-5 šolja kukuruza šećerca
2 jajeta
1/2 šolje rendanog kačkavalja
isjeckan vlašac za dekoraciju, po želji
Priprema:
1. ZagrIjte rernu na 20 stepeni C. Nauljite vatrostalnu posudu ili dublji pleh.
2. U dubljoj tavi srednje veličine zagrijte neutralnu pavlaku, 1/4 šolje mlijeka, šećer i puter i zagrijavajte na srednjoj vatri.
3. Dok se grije smesa s pavlakom pomiješajte brašno i preostalo mlijeko (1/4 šolje).
4. Kada smjesa s pavlakom počne da vri, dodajte polako mešavinu mlijeka i brašna i miješajte dok se sve ne zgusne (između 30 sekundi i 1 minuta).
5. Sklonite smjesu s ringle i dodajte joj šećerac i so. Sve dobro promiješajte.
6. Umutite dobro jaja i dodajte polako pripremljenoj smjesi sa šećercem neprestano miješajući.
7. Smjesu sipajte u prirpemljen pleh i pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni. Nakon 25. minuta pečenja pospite jelo rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 5 minuta.
8. Gotovo jelo izvadite iz rerne i ostavite da se hladi 10-15 minuta, a prije serviranja po želji pospite iseckanim vlašcem.
Izvor: Pošalji recept