Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
800 g bijelog krompira
2 kašike sušenog povrća
1 struk mladog crvenog luka
so
3 kašike tahini paste
1 kašika kikiriki putera
1 šoljica vode
1 vezica luk vlasca
1 mrkva
susam
Priprema:
Ogulite krompir i mrkvu, operite i isijecite na osmine. Stavite u šerpu i nalijte vodom da prelije krompir. Dodajte sušeno povrće i nasječen mladi crveni luk. Posolite po ukusu. Stavite na vatru da se krompir kuha dvadesetak minuta.
Podmažite vatrostalnu posudu uljem, rešetkastom kašikom izvadite kuhano povrće i rasporedite u posudi. Promiješajte tahini pastu i kikiriki puter sa šoljicom vode. Pripremljen krompir prelijte ovom mješavinom i pečenim susamom.
Zagrejte rernu na 220 stepeni i zapecite krompir desetak minuta. Prije služenja, još toplo jelo pospite narezanim vlascem.
Poslužite sa salatom po vašem ukusu.
Izvor: superrecepti.rs