Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
14-15 mladih oraha
7-7.5 dl konjaka
kora 2 narandže
1 mahuna vanile
½ kg šećera
2.5 dl vode
Priprema:
1. Orahe proprati, pa ih blago izgnječiti, vodeći računa da se ne raspadnu.
2. Orahe staviti u veću teglu, preliti ih konjakom i zatvoriti. Tako zatvoreno, ostaviti da odstoji deset dana.
3. Nakon toga, procediti, dodati komadiće (tračice) oljuštene kore narandže, rasječenu mahunu vanile, promiješati, zatvoriti i ostaviti da odstoji još šest dana.
4. Šećer prokuhati sa vodom, da postane sirupast, ohladiti i pomiješati sa proceđenom tečnošću iz tegle. Tako pripremljeno opet vratiti u flašu ili teglu i zatvoriti, poželjno, plutom i čuvati tri mjeseca. Nakon toga služiti.