Lonci i poklopci: Bajramska sofra

by | 13 Jula, 2015

Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog showa u BiH „Lonci i poklpci“ biće posvećeno Ramazanskom bajramu, jednom od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana. Vjeko Kramer će u ovom izdanju kulinarskog showa koji je na programu OBN TV 19.jula od 12 sati pripremati musaku od puretine i batata, orijentalne mesne okruglice, grilano povrće u umaku od sira, grilano povrće punjeno sirom i salatu od grilanog povrća.

LONCI I POKLOPCI (2)

MUSAKA OD PURETINE I BATATA

½ mljevene puretine
1 kg batata – slatki krompir
2 crvena luka
1 mrkva
1 crvena paprika
1 feferona
2 paradajza
4-5 češnjeva bijelog luka
začinska crvena paprika
sol i biber
3 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
Olitalia ulje
Vegeta

Batat, slatki krompir oprati i oguliti, nasjeći na tanke ploške i blanširatii u slanoj vodi, pa ocijediti. Za to vrijeme na malo ulja propržiti usitnjeni luk, mrkvu i papriku isjeckane na kockice te im nakon par minuta dodati mljevenu puretinu, začiniti crvenom paprikom i propirjati. Nakon 5 minuta dodati usitnjen paradajz i začiniti vegetom, te usitnjenim bijelim lukom. Nauljenoj tepsiji dno pokriti blanširanim batatom, pa složiti pirjanu puretinu, te pokriti batatom. Sve zaliti umućenim jajima i vrhnjem pa zapeći u pećnici zagrijanoj na
180ᵒC oko pola sata.

LONCI I POKLOPCI (7)

ORIJENTALNE MESNE OKRUGLICE

700g mljevene junetine
½ patlidžana
2 crvene paprike
2-3 češnja bijelog luka
2 jajeta
100 g krušnih mrvica
100 g sezama
zatar, muškatni oraščić, cimet
Vegeta

Paprike i patlidžan nasjeckati na kockice pa ih grillati na jako malo ulja i ohladiti. Mljeveno meso stavite u zdjelu za miješanje i dodate mu 2 prethodno izmućena jajeta, koja ste začinili Vegetom, crvenom paprikom, usitnjenim bijelog luka i određenom kombinacijom začina tipa: biber, cimet, muškantni orah… Mesu dodati ohlađeno grillano povrće i određenu količinu mrvica i sezama. Onoliko koliko je potrebno da smjesa bude kompaktna i da se njome lako manipulira. Oblikovati kuglice željene veličine i popržiti ih lagano na malo ulja. Staviti na papir za cijeđenje i poslužiti vruće.

LONCI I POKLOPCI (6)

GRILANO POVRĆE U UMAKU OD SIRA

1 tikvica
1 patlidžan
4-5 paprika
2 crvena luka
½ l vrhnja za kuhanje
250 g sira za ribanje

Povrće isjeći na tanke ploške i izgrillati. Paprike možete staviti u rernu pa ispeći, pokriti folijom da se potpare i oguliti. Napraviti umak od sira tako da u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri otopimo ribani sir, začinimo Vegetom i paprom i u tom umaku kratko prokuhamo grilano povrće.

LONCI I POKLOPCI (1)

GRILANO POVRĆE PUNJENO SIROM

1 tikvica
1 patlidžan
5-6 crvenih paprika
5-6 češnjeva bijelog luka
200g svježeg sira
100g travničkog sira
ljuta začinska paprika

Povrće isjeći na tanke ploške i izgrillati. Paprike možete i staviti u rernu pa ispeći i oguliti. Mladi sir izdrobiti viljuškom, umješati mu sitno nasjeckani travnički sir pa začiniti usitnjenim bijelim lukom i drobljenom ljutom paprikom. Kašiku te smjese staviti na grillano povrće pa ga zarolati u rolice. Poslužiti hladno uz mezu.

LONCI I POKLOPCI (9)

SALATA OD GRILANOG POVRĆA

3-4 paprike u boji /5-6 feferona / 1 patlidžan / 1 tikvica
300 g travničkog sira
4-5 češnjava bijelog luka
Olitalia ulje
Olitalia aceto balsamico
Peršunov list
Vegeta za salatu

Paprike ispeći u pećnici sa svih strana, dok koža ne pocrni i počne stvarati mjehure. Složiti ih u zdjelu te prekriti prijanjajučom folijom dok se ne potpare i ohlade. Oguliti im kožu, te odvojiti od peteljki i sjemenki pa nasjeći na trake. Patlidžan i tikvicu isjeći na kolutove i izgrilati. Pomiješati svo ohlađeno povrće i travnički sir isjeći na kockice te začiniti dresingom koji smo napravili od maslinovog ulja, aceta balsamica, Vegete za salatu, usitnjenog peršunovog lista i bijelog luka.