Lonci i poklopci: Meso i povrće za ukusan nedjeljni ručak

by | 8 Oktobra, 2015

I u 498. izdanju kulinarskog showa Lonci i poklopci Vjeko Kramer priprema interesantna i ukusna jela koja ćete bez puno muke pripremiti za svoje najmilije. Ovosedmično izdanje kuinarskog showa Lonci i poklopci koji je na programu OBN TV u nedjelju 11.10.2015. od 12 sati započinje pripremom punjenih paprika. Vjeko dalje priprema sataraš sa jajima, te jetrene okruglice za supu, dok će za kraj napraviti jetrene faširke.

lonci_poklopci_111015.mxf.Still005

PAPRIKE PUNJENE RIŽOM I SIROM

15-ak paprika
200g kuhane riže
100g ovčijeg sira
100g kiselog vrhnja
2 jajeta
začinska paprika
so i biber
Olitalia ulje

Priprema: Paprike izbušite i očistite od sjemenki. Umutite jaja, pa im dodajte kiselo vrhnje, ribani ovčiji sir i začinite solju i biberom. Ovako pripremljenim filom punite očišćene paprike. Punjene
paprike poredajte jednu do druge u nauljenu vatrostalnu tepsiju pa ih pecite u rerni dok porumene i omekšaju. Rernu zagrijte u početku na oko 200ᵒC pa poslije smanjite na 180ᵒC.

lonci_poklopci_111015.mxf.Still012

SATARAŠ SA JAJIMA

3 luka
½ kg paprike
½ kg paradajza
1 patlidžan
½ l soka od paradajza
6 jaja
5-6 češnjeva bijelog luka
peršunov list
so i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje

Priprema: Luk, papriku, patlidžan i paradajz operite i očistite pa nasjecite na sitnije kockice i ploške. Na malo ulja poržite prvo luk, zatim papriku, nakon par minuta i patlidžane i na kraju dodajte paradajz. Kad povrće omekša dodajte i sok od paradajza, te začinite Vegetom, solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Ovako pripremljen sataraš izlijte u tepsiju te u njega razbijte nekoliko jaja bez miješanja i zapecite u prethodno zagrijanoj rerni tako da izgledaju kao jaja na oko.

JETRENE OKRUGLICE ZA SUPU

1,5 l pilećeg temeljca
200g pilećih jetrica
1 jaje
1 crveni luk
2-3 češnja bijelog luka
50g krušnih mrvica
100g griza
začinska paprika
peršunov list
so i biber
Olitalia ulje

Priprema: Na malo ulja popržite sitno isjeckani crveni luk dok ne omekša, pa mu dodajte usitnjeni bijeli luk i odmah skinite sa vatre pa sve ohladite. Pileća jetrica izmiksajte u multipraktiku pa im dodajte ohlađeni prženi luk, umućeno jaje, usitnjeni peršunov list, krušne mrvice, griz i začinite začinskom paprikom, solju i biberom. Smjesu ostavite barem 30-ak minuta da se griz natopi odnosno da povuče višak tekućine i onda oblikujte okruglice koje stavljajte u kipuću supu i kuhajte 10-15 min ovisno o veličini.

JETRENE FAŠIRKE

250g pileće jetrice
200g mljevene teletine
1 jaje
1 crveni luk
2-3 češnja bijelog luka
1 šoljica kuhane riže
50g krušnih mrvica
začinska paprika
peršunov list
so i biber
Olitalia ulje

Priprema: Na malo ulja popržite sitno isjeckani crveni luk dok ne omekša pa ohladite. Pileća jetrica izmiksajte u multipraktiku pa im dodajte, mljevenu teletinu, kuhanu rižu, ohlađeni prženi luk,
umućeno jaje, krušne mrvice i začinite usitnjnim bijelim lukom i peršunovim listom, začinskom paprikom, solju i biberom. Smjesu ostavite barem 30-ak minuta da se stegne i onda oblikujte faširke te ih pržite u dubokom vrućem ulju, ocijedite i poslužite uz sataraš.