Kako napraviti napuljsku pizzu: Jednostavno i ukusno
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijansk...
I ove nedjelje 23.08.2015. od 12 sati u programu OBN TV možete pogledati novo izdanje najpopularnijeg kulinarskog showa u BiH, Lonci i poklopci koji uređuje i vodi Vjeko Kramer. Ove nedjelje će spremati ukusna i zdrava jela, a započinje emisiju pripremom paprika punjenih morskim plodovima. Zatim će pripremati riblje krokete, umak od bijelog luka uz koji sjajno ide i domaći čips od povrća.
PAPRIKE PUNJENE MORSKIM PLODOVOVIMA
1 kg manjih paprika
100 g surimi rakova
100 g lignji
100 g kozica/100 g dagnji
250 g kuhane riže
2 paradajza
5-6 češnjeva bijelog luka
1 kašika brašna
sok od paradajza
Olitalia maslinovo ulje
peršunov list
sol i biber
Vegeta
Priprema: Na maslinovom ulju prepržiti dagnje, lignje, kozice i surimi štapiće isječene na kolutiće. U svakom slučaju potrebne su vam barem 3 vrste morskih plodova. Začinite ih sitno sjeckanim bijelim lukom, Vegetom, solju i biberom. U tu smjesu dodajte kuhanu rižu, promiješajte i njom punite manje svježe paprike kojima ste prethodno odstranili sjemenke. Paprike poredajte jedne do drugih u tepsiju i pecite 20-ak minuta dok ne požute. U tavi napravite umak od paradajza i njim prelijte paprike, te zapecite još par minuta. Najjednostavniji umak od paradajza napravite tako da na malo ulja popržite ostatak sitno sjeckanog bijelog luka, dodate brašno, sok od paradajza, svježeg paradajza isječenog na kockice, pa sve začinite Vegetom, solju, biberom i sitno
sjeckanim peršunovim listom.
RIBLJI KROKETI
½ kg ribljih fileta
2 veća krompira
2 luka
3 jajeta
100 g brašna
100g krušnih mrvica
3-4 češnja bijelog luka
sol i biber
peršunov list
Olitalia ulje
Vegeta
Priprema: Krompir nasjeći na kocke i skuhati u slanoj vodi. Filete ribe i luk skuhati u temeljcu, pa kuhano meso usitniti viljuškom, a luk izmiksati štapnim mikserom. Sve sastojke pomiješati sa umućenim jajetom i začiniti usitnjenim peršunovim listom i bijelim lukom, Vegetom, solju i biberom. Od smjese praviti krokete i panirati ih u brašnu, umućenim jajima i na kraju mrvicama, te pržiti u dubokom vrućem ulju. Nakon prženja ocijediti na upijajućem papiru. Poslužiti uz majonez umak.
UMAK OD BIJELOG LUKA
majoneza
kiselo vrhnje
4-5 češnjeva bijelog luka
peršunov list
limunov sok
sol i biber
Priprema: Usitniti bijeli luk i peršunov list, te pomiješati s majonezom i kiselim vrhnjem, začiniti solju,
biberom i limunovim sokom.
ČIPS OD POVRĆA
1 krompir
1 slatki krompir
1 mrkva
1 vezica rotkvica
Olitalia maslinovo ulje
sol i biber
Priprema: Povrće operite. Mrkvu i batat ogulite. Svo povrće nasijecite na tanke ploške i pržite u vrućem
ulju. Ocijedite na upijajućem papiru i poslužite odmah toplo. Također čips možete poslužiti i nakon par sati ili sutradan kao grickalicu.