Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Vjeko Kramer je i za 502. izdanje popularnog kulinarskog showa odlučio pripremati ukusna, interesantna i naravno zdrava jela. Novo izdanje emisije koja je na programu OBN TV u nedjelju 08.11. od 12 sati započinje pripremom savijače od krušaka, zatim će pripremati zapečene patlidžane sa mljevenim mesom, supu od paprika, a sve zaokružuje pripremom salate od oslića.
SAVIJAČA S KRUŠKAMA
½ kg jufke
1 kg krušaka
2 dl vrhnja
2 jajeta
300 g šećera
2-3 vanilin šećera
1 limun
200 g prezle
100 g sjeckanih badema
ulje
Priprema: Kruške ogulite i izvadite im košpice. Nasijecite ih na tanje ploške i pospite limunovim sokom, te polovinom šećera. Jaja umutite s drugom polovinom šećera, vanilin šećerom i vrhnjem, te dodajte ribanu limunovu koru. Jufku stavite na navlaženu krpu i premažite uljem, te na nju stavite još jednu jufku i pospite prezlom, rasporedite kruške i premažite umućenim jajima, te pospite sjeckanim bademima. Pomoću krpe urolajte savijaču i stavite na protvan. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na oko 180 stepeni.
ZAPEČENI PATLIDŽANI
3 luka
½ kg paprike
½ kg paradajza
2 mrkve
5 patlidžana
5-6 češnjeva bijelog luka
½ l soka od paradajza
½ kg mljevenog mesa
200 g sira za ribanje
suncokretove sjemenke
peršunov list
sol i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: Patlidžane isjeći na tanje ploške i izgrilati. Luk, papriku, mrkvu i paradajz oprati i očistiti pa nasjeći na sitnije kockice i ploške. Na malo ulja popržiti prvo luk i mrkvu zatim papriku, nakon
par minuta, kada povrće omekša, dodati mljeveno meso, te propirjati i na kraju dodati paradajz. Kad povrće omekša i meso porumeni dodati i sok od paradajza, te začiniti Vegetom, solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Na dno tepsije složiti polovinu grilanih patlidžana pa ih preliti mesnim umakom i opet pokriti ostatkom patlidžana, posuti ribanim sirom i sjemenkama suncokreta, pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 200ᵒC 20-ak minuta dok se sir ne otopi i lijepo porumeni.
SUPA OD PAPRIKA
½ kg crvenih paprika
1 crveni luk
3 češnja bijelog luka
brašno
goveđi temeljac
sol i biber
peršunov list
kiselo vrhnje
4-5 češnjeva bijelog luka
Vegeta
Priprema: Na ulju ispirjamo luk i papriku dok ne omekšaju, dodamo brašno i kratko popržimo, te zalijemo goveđim temeljcem. Kuhamo 10-ak minuta te izmiksamo štapnim mikserom. Prije posluživanja u svaki tanjir stavimo malo vrhnja pomiješanog s bijelim lukom, te dekoriramo tankim rezancima crvene svježe paprike…
SALATA OD OSLIĆA
½ kg oslića u komadu
3 kuhana jajeta
riblji temeljac
lovorov list
½ kg mladog krompira
150 g graška
1 crvena paprika
2 luka
1 jabuka
1 zelena salata
sol i biber
jogurt
limunov sok
peršunov list
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: U ribljem temeljcu kojem smo dodali dosta lovorovog lista skuhati oslića u komadu. Ne treba ga kuhati duže od 10-15 min, ocijediti ga i ohladiti pa mu odvojiti meso od kostiju i kože. Očistiti luk, crvenu papriku i jabuku pa ih usitniti. Kuhani mladi krompir nasjeći na krupnije kocke i dodati u sjeckano povrće kao i kuhani grašak. U pomiješano povrće dodati meso oslića i začiniti dresingom koji smo napravili tako što pomiješamo jogurt, limunov sok i maslinovo ulje. Začinimo solju i biberom. Poslužimo na podlozi od zelene salate i pospemo sitno nasjeckanim kuhanim jajetom pomiješanim sa usitnjenim peršunovim listom.