Kako napraviti napuljsku pizzu: Jednostavno i ukusno
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijansk...
U 509. emisiji, i ujedno posljednjoj u ovoj godini, kulinarskog showa Lonci i poklopci Vjeko Kramer je odlučio spremati jela koja su idealan prijedlog za novogodišnji meni. Vjekini ovosedmični prijedlozi nisu komplikovani za napraviti, a i sastojci za iste ne koštaju puno novca. Vjeko emisiju koja je na propgramu OBN TV u nedjelju 27.12.2015. započinje pripremom ukusnih i sočnih toplih sendviča, zatim pripremom piletine sa avokadom i ananasom, pilećom salatom, te za kraj paštetom od piletine i jetrica.
TOPLI SENDVIČI
2 francuska hljeba
2 jajeta
200g kiselog vrhnja
200g indijskih oraščića
250g surimi štapića
250 kozica
250 g ribanog sira
1 kašika maslaca
sol i biber
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: Kozice propirjati na maslacu nekoliko minuta pa ohladiti. Umutiti jaja i vrhnje, začiniti solju, biberom, pa umiješati na kockice sitno sjeckanu svježu papriku, usitnjene surimi štapiće, kozice, ribani sir i usitnjene indijske oraščiće. Francuski hljeb isjeći na šnite pa ih obilno premazati ranije pripremljenim filom i posuti usitnjenim indijskim oraščićima pomiješanim s krušnim mrvicama, te ih poredati u tepsiju koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ᵒC između 10 i 15 minuta. Poslužiti vruće.
PILETINA S AVOKADOM I ANANASOM
1 kg pilećih prsa
2 avokada
1 limeta
1 kašika vrhnja za kuhanje
1 kašika majoneze
1 feferon
sol i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje
1 mrkva
1 paprika
1 luk
Priprema: Pileća prsa isijecite na odreske, te marinirajte u vegeti i maslinovom ulju barem 2 sata, pa izgrillajte na tavi. Za to vrijeme napravite umak od avokada. Avokado presjecite po pola i izvadite sjemenku, kašikom izdubite sredinu i u nju umiješajte malo majoneze, vrhnja, limetinog soka i kore, feferona, soli i bibera. Kada su pileći odresci gotovi servirajte ih na tanjire zajedno uz svježe povrće isječeno na štapiće i ananas uz namaz od avokada. Ovo jelo može se poslužiti i toplo, a i kao dio hladne zakuske.
PILEĆA SALATA
½ kg kuhanih pilećih prsa
1 konzerva crvenog graha
¼ kuhanog korijena celera
2 kuhana krompira
tartufi
sitno sjeckani peršunov list
slane palačinke
Dresing
maslinovo ulje
sok od limuna
ulje od tartufa
sol i biber
Priprema: Pileća prsa isjeći na tanke rezance. Kuhani celer izgnječiti viljuškom pa izmiksati štapnim mikserom. Kuhani krompir isjeći na kockice. Sve sastojke pomiješati i dodati crveni grah. Začiniti sve tartufima isječenim na tanke listiće i sitno sjeckanim listom peršuna. Dresing napraviti od soli i bibera, maslinovog ulja, limunovog soka i ulja od tartufa. Sve pomiješati i time puniti palačinke.
PAŠTETA OD PILETINE I JETRICA
250g bijelog mesa
250g pilećih jetrica
100g pistacija
250g maslaca
0,03 konjaka
1 kašika senfa
sol i biber
Priprema: Pileće bijelo meso i jetricu zajedno sa srcima skuhati u supi, pa ohladiti. Maslac temperirati na sobnu temperaturu. Štapnim mikserom izmiksati bijelo meso, jetricu, senf i maslac. Začiniti
sve solju i biberom, te aromatizirati konjakom. Kuhana srca sitno isjeckati zajedno sa pistacijima i umiješati u paštetu.