Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Vjeko Kramer po običaju svake nedjelje od 12 sati u kulinarskom show Lonci i poklopci donosi recepte i priprema nova jela. Vjekin ovonedjeljni izbor su jela koja su zdrava a kojima možete iznenaditi vaše najmilije za nedjeljni ručak. Ovonedjeljnu emisiju Kramer započinje pripremom zapečenog đuveča, zatim će pripremati juhu od krompira i jetricu sa gljivama, a za kraj će pripremiti salatu od graha.
ZAPEČENI ĐUVEČ
3 luka
½ kg paprike
1 feferona
½ kg paradajza
1 mrkva
1 patlidžan
1 tikvica
5-6 češnjeva bijelog luka
½ l soka od paradajza
½ kg teletine
2 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
100g kuhane riže
1kg krompira
200 g sira za ribanje
suncokretove sjemenke
peršunov list
sol i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: Krompir oguliti i nasjeći na ploške pa kuhati u slanoj vodi 10-ak minuta. Luk, papriku, mrkvu, tikvicu, patlidžan i paradajz oprati i očistiti pa nasjeći na sitnije kockice i ploške. Na malo ulja popržiti prvo luk i mrkvu zatim dodati teletinu isječenu na kockice pa nakon par minuta papriku i feferone, zatim tikvicu i patlidžan, a kada povrće omekša dodati paradajz. Kad povrće omekša i meso porumeni dodati i sok od paradajza te začiniti Vegetom, solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Nakon 10-ak minuta dodati i kuhanu rižu, promiješati i skinuti s vatre. Na dno tepsije složiti polovinu kuhanih krompira pa ih prekriti đuvečom i opet pokriti ostatkom krompira, preliti umućenim jajima i vrhnjem, posuti ribanim sirom i sjemenkama suncokreta pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 30-ak minuta dok se sir ne otopi i lijepo porumeni.
JUHA OD KROMPIRA
30 dag krompira
1 šoljica mlijeka
sol i biber
Vegeta
sok ¼ limuna
Priprema: Krompir se oguli, izreže u sitne komade i kuha u slanoj vodi dok ne bude sasvim mekan. Zatim se nalije vruće mlijeko i začini se prema potrebi Vegetom, solju i biberom. Prije serviranja u juhu se iscijedi limunov sok.
JETRICA SA GLJIVAMA
½ kg jetrice
100 g suhog mesa
½ kg gljiva
2 glavice luka
5-6 češnjeva bijelog luka
100g brašna
3 dl temeljca
sol i biber
Vegeta
Olitalia ulje
Priprema: Jetricu isjeći na filete, pobrašniti i ispržiti na malo ulja u tavi. Prženu jetricu odvojiti na poseban tanjir, a na ostatku masnoće u tavi popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada luk omekša dodati usitnjene gljive i suho meso. Začiniti usitnjenim bijelim lukom, solju, biberom, Vegetom i zaliti temeljcem tako da se stvori gusti umak. Gustoća umaka će najviše ovisiti o količini brašna koju ste koristili prilikom prženja jetre i količine temeljca kojim ste ga razrijedili.
SALATA OD GRAHA
konzerva kuhanog graha
1 jabuka
sol i biber
1 kašika kosanog peršuna
1 kašikica isjeckanog kopra
1 kašika isjeckane paprene metvice
1 kašika vlasca
5-6 tvrdo kuhanih jaja
sok 1 limuna
Olitalia ulje
Priprema: Ulje, limunov sok, sol i biber dobro izmiješajte, pa tim dresingom začinite grah. Zatim pospite peršunom, koprom i paprenom metvicom te promiješajte. Na kraju umiješajte usitnjene jabuke i kuhana jaja. Salatu dekorirajte kriškama tvrdo kuhanog jajeta prije posluživanja.