Mediteranska pogača

by | 16 Aprila, 2020

Sastojci:

400 g brašna (integralno/bijelo)
20 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
250 ml tople vode
4 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja ili nekog drugog maslinovog ulja
ruzmarin (svjež ili suhi)
origano
cherry paradajz
masline

Priprema:

Kvasac pomiješajte s vodom, šećerom i ostavite da se na toplom mjestu diže 10 minuta. Brašnu dodajte sol, origano, 2 kašike maslinovog ulja te dignuti kvasac i umijesite glatko tijesto.

Tijesto ostavite da stoji na toplom mjestu dok mu se volumen ne udvostruči (cca. 30 do 60 minuta). Zatim ga premijesite, formirajte u kalup u kojem ćete ga peći.

Ostavite da stoji još 15 minuta na toplom mjestu, premažite ga preostalim uljem i prstima nabodite tijesto kako biste napravili male rupice u koje ćemo stavljati masline, cherry paradajz po želji. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.

Pospite ga krupnom solju i začinskim biljem i pecite još 5 minuta.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr