Muffini sa limunom i makom

by | 10 Marta, 2025
Mafini sa limunom i makom

Ovi jednostavni muffini sa limunom i makom su puni citrusnog okusa i idealni za brz i ukusan doručak ili užinu u bilo kojem trenutku.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Ukupno vrijeme: 40 minuta
Porcija: 12


Muffini sa limunom i makom odlični za doručak

Ovi muffini sa limunom i makom vrlo su jednostavni za pripremu, a čine odličan doručak ili užinu. Trebat će vam osnovni sastojci za pečenje poput brašna, šećera, praška za pecivo i sode bikarbone za tijesto, uz mlijeko i otopljeni maslac da sve povežete.

Kombinacija limunove korice i soka dodaje svježinu, dok tri pune kašike maka osiguravaju da svaki zalogaj bude pun hrskave teksture. Nema potrebe za posebnom opremom, samo nekoliko posuda za miješanje, žica za miješanje i kalup za muffine. Prije pečenja pospite ih šećerom za dodatnu hrskavost, stavite još maka na vrh, ili ih jednostavno ostavite bez ukrasa – biće nježni, ukusni i puni limunskog okusa.

Muffini sa limunom i makom – Sastojci:

Priprema ovih jednostavnih i nježnih muffina je vrlo jednostavna. Trebat će vam osnovni sastojci iz smočnice i frižidera (uz naravno limun i mak). Evo pregleda:

  • Brašno: Obično brašno čini osnovu tijesta. Da biste osigurali tačnu količinu, uvijek žlicom stavite brašno u mjernu šolju i izravnajte ga nožem, umjesto da direktno uzimate iz posude. Korištenje lopate može dovesti do toga da se previše brašna nagomila u šolji, što može rezultirati presušnim pecivom.
  • Šećer: Trebat će vam kristal šećer za tijesto, a ako želite, možete posuti i šećerom za posipanje prije pečenja. Šećer za posipanje ne topi se lako kao kristal šećer, što stvara hrskavu koricu. Ako nemate šećera za posipanje, možete koristiti kristal šećer ili preskočiti ovu opciju.
  • Praško za pecivo i soda bikarbona: Kombinacija ovih sastojaka čini mafine laganim i nježnim. Soda bikarbona zahtijeva kisele sastojke poput mlaćenice ili citrusnog soka, a ovaj recept ih ima dovoljno.
  • Limun: Korištenje limunove kore i soka donosi svjež okus u ove jednostavne muffine. Uvijek naribajte limunovu koru prije nego iscijedite sok, koristeći mikroplane ili sitne otvore na ribežu. Da bi limuni ostali svježiji duže, čuvajte ih u frižideru umjesto na radnoj površini.
  • Mak: Tri pune kašike. Možete koristiti manje za suptilniji okus i teksturu, ili staviti još maka na vrh po želji.
  • Maslac: Ovaj recept zahtijeva jedan štapić neslanog maslaca, koji treba otopiti i ohladiti prije nego što se pomiješa sa ostalim sastojcima. Da biste ga otopili, koristite malu tavu na srednje niskoj temperaturi ili mikrovalnu pećnicu, pokrivačenu, na 50% snage u intervalima od 30 sekundi.
  • Mlijeko: Četvrtina šolje cijelog mlijeka dodaje vlagu ovim muffinima. Obavezno dopustite da mlijeko dođe do sobne temperature prije nego što ga dodate u tijesto; u suprotnom može uzrokovati da se otopljeni maslac stvrdne pri kontaktu, što može uticati na teksturu gotovog proizvoda.
  • Jaja: Za tijesto će vam biti potrebna dva jaja. Kao i za mlijeko, najbolje je da ih ostavite da dođu do sobne temperature prije nego što ih upotrijebite. Ostavite ih izvan frižidera 15 do 20 minuta ili ih stavite u zdjelu s toplom vodom na 5 minuta kako bi se uklonila hladnoća.

Kako podijeliti tijesto prije pečenja

Ovaj recept daje upravo dovoljno tijesta za 12 šupljina u kalupu za muffine, do dvije trećine visine. Za savršeno dijeljenje tijesta, preporučujemo korištenje velike kašike za sladoled. Tako ćete osigurati da svi muffini budu iste veličine i olakšati vađenje tijesta. Idealna veličina za mafine je #16 kašika, koja drži oko četvrtine šolje tijesta. Također možete koristiti nauljenu četvrtinu mjernu šolju ili veliku kašiku, ako to imate pri ruci.

Upute za pripremu

  1. Zagrijavanje rerne i priprema kalupa za muffine:
    Zagrijte rernu na 180°C. Obložite kalup za 12 mafina papirom za pečenje.

  2. Miješanje sušnih sastojaka i mokrih sastojaka:
    U srednjoj posudi, umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi, umutite šećer, jaja, limunovu koricu, sok i mlijeko. Dodajte otopljeni maslac.

  3. Pomiješajte mokre i suhe sastojke; dodajte mak:
    Stavite mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne povežu. Dodajte mak u smjesu.

  4. Prenesite tijesto u šupljine kalupa; pospite šećerom i makom:
    Ravnomjerno podijelite tijesto među šupljinama, stavljajući malo manje od 1/4 šolje u svaku. Po želji pospite šećerom i makom.

  5. Pečenje i hlađenje:
    Pecite dok vrhovi ne skoče kad ih lagano dodirnete, oko 20 minuta. Ostavite ih da se hlade 5 minuta u kalupu, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Kako čuvati mafine sa limunom i makom

Ohlađeni muffini mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do četiri dana. Da bi upili višak vlage i spriječili da muffini postanu vlažni, obložite posudu ili vrećicu papirnim ubrusima, stavite muffine na vrh, a zatim pokrijte još jednim ubrusom prije nego što hermetički zatvorite.

Možete također zamrznuti pečene muffine za buduću upotrebu. Ostavite ih da se potpuno ohlade, pa ih pojedinačno zamotajte u plastičnu foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje do tri mjeseca. Ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili ih zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici bez folije 20 do 30 sekundi.

Šta poslužiti uz mafine sa limunom i makom

Ovi ukusni muffini su sami po sebi izvrsni, ali ih možete dodatno ukrasiti po želji. Malo omekšalog maslaca uvijek je dobro, a ako želite dodati malo više slatkoće, isprobajte malo meda. Ako ste ljubitelj voćnih džemova, dobro će se slagati s džemom od kajsije ili marmeladom, koji će lijepo upotpuniti njihov svjež okus.

ljepotaizdravlje.ba

Marinela Malcheva/Getty Images Plus