Kako napraviti napuljsku pizzu: Jednostavno i ukusno
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijansk...
Grčki jogurt spada među najcjenjenije namirice i ima mnogo više proteina od običnog jogurta.
A jeste li znali da ga možete sasvim jednostavno napraviti od običnog jogurta? I još uz to dobijete i sirutku…
Za pripremu grčkog jogurta potrebno vam je:
litra svježeg mlijeka
jedan čvrsti jogurt
jedna kašika kiselog vrhnja
Kako ga pripremiti?
Mlijeko skuhajte, a potom ohladite da ostane mlako. U međuvremenu jogurt i vrhnje dobro promiješajte i miješajući dodajte mlakom mlijeku. Nakon što ste dobro promiješali, posudu poklopite i stavite na toplo da odstoji tokom noći kako bi se formirala željena smjesa. Stavite li ga u frižider, dobit ćete čvrst i rashlađen jogurt koji u frižideru može stajati sedam dana. Smjesa je sada spremna da od nje napravite grčki jogurt.
Za to će vam biti potrebno:
veća cjediljka
jedan ili dva filtera za kafu
litra pripremljenog jogurta
prozirna folija
Priprema:
Cjediljku obložite jednim ili s dva filtera za kafu i stavite u zdjelu veću od nje. U tako obloženu cjediljku stavite litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtera. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Nakon osam do deset sati vidjet ćete da se jogurt lijepo iscijedio i u cjedilu vam je ostala smjesa gustog i kremastog grčkog jogurta.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images