Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
300-400 žutih cvjetova maslačka
1 kg šećera
2 limuna
kašičica limuntusa
Priprema:
Uberite cvjetove maslačka, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Gul
Sutradan maslačak dobro iscijedite pa ga prelijte sa 500 ml tople prokuhane vode. Maslačak kuhajte od 15 do 20 minuta, pa dodajte šećer i sitno iseckan limun (može i sa korom), kao i kašičicu limuntusa.
Kuhajte još pet minuta, odnosno dok smhesa ne dobije boju meda, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Potom procihedite kroz gazu, pa tu smhesu prokuhajte još dvije minute.
Dobijeni med uzimajte ujutru na prazan stomak, rastvarajući ga po mogućnosti u šolji zelenog čaja, jer se tako spremljen smatra najdjelotvornijim za organizam.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images