
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni omogućava idealno kremastu teksturu bez stalnog miješanja, uz minimalan trud i bogat ...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
I preliv
200 ml maslinovog ulja
100 ml jabukovog sirćeta
20 ml limunovog soka
1 kašičica meda
1 ljuta crvena paprika
so, biber
II preliv
200 g gustog jogurta
50 ml majoneze
½ kašike senfa
30 ml jabukovog sirćeta
2 kašike sjeckanog peršuna
so, biber
III preliv
200 g milerama
2 kašike senfa
50 ml maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
I preliv
1. Ljutu papričicu sitno isjeckati ili samljeti u blenderu.
2. U teglici ili drugoj pogodnoj posudi sjediniti sve sastojke, začiniti prema ukusu, zatvoriti teglu i dobro promućkati.
3. Pripremljenu salatu preliti, lagano promiješati i poslužiti.
II preliv
1. Peršunov list sitno isjeckati ili samleti.
2. I ovaj preliv pripremiti kako je objašnjeno za pripremu I preliva.
III preliv
1. Mileram, senf, maslinovo ulje dobro promiješati i začiniti prema ukusu.
2. Preliti pripremljenu salatu, lagano promiješati i servirati.
Savjet: Prelivi se mogu napraviti u većoj količini, čuvati ih dobro zatvorene u frižideru (do 4 dana) i koristiti po potrebi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT