Humus od cvekle jača krvnu sliku i imunitet
Ako volite čuveni, tradicionalni, istočnjački namaz, predlažemo da napravite još ukusniju i zdraviju verziju - humus od cvekle. Ponestaje vam idej...
Sastojci:
250 g brašna
50 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
2 kašike maka
245 g grčkog jogurta
240 ml mlijeka
60 g maslaca, rastopljenog i lagano ohlađenog
2 velika jaja
sok i korica jednog limuna (1 kašika korice, 3 kašike soka)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Otopite maslac, a zatim ga ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mak. Stavite na stranu.
U drugoj zdjeli umutite jogurt, mlijeko, maslac, jaja, limunovu koricu i sok te ekstrakt vanilije.
Dodajte zatim vlažne sastojke u suhe i dobro ih promiješajte. Tijesto mora biti gusto i uredu je ako ostane nekoliko grudvica.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Premažite je velikodušno maslacem. Dodajte dovoljno tijesta za manje, američke, palačinke. Pecite dok gornja strana ne poprimi suhi izgled, oko jedne minute. Zatim preokrenite i zapecite drugu stranu.
Palačinke poslužite tople uz dodatke po želji.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images