
Tjestenina s kozjim sirom, špinatom i limunom
U moru brzih recepata koji često podrazumijevaju kompromis između okusa i nutritivne vrijednosti, tjestenina s kozjim sirom, špinatom i limunom. A...
Jednostavan italijanski desert profinjenog ukusa – panna cota sa sirupom od vanilije.
Panna cotta, što u prevodu s italijanskog znači „kuhano vrhnje“, tradicionalni je desert sjeverne Italije, poznat po svojoj nježnoj strukturi, blagom okusu i elegantnoj prezentaciji. Iako djeluje sofisticirano, panna cotta je izuzetno jednostavna za pripremu. Osnovu čine samo četiri sastojka: slatko vrhnje, mlijeko, šećer i želatin, dok završni dodir daje aromatičan sirup od vanilije koji desertu pruža dubinu mirisa i okusa.
Ova verzija panna cotte upotpunjena je domaćim sirupom od vanilije koja se prelijeva preko deserta neposredno prije posluživanja. Rezultat je divno izbalansiran spoj kremaste teksture i zavodljivih aroma.
2 kašičice želatina u prahu
3 kašike hladne vode
1 i po šolja (360 ml) slatkog vrhnja
¼ šolje + 2 kašike (75 g) šećera
½ šolje (120 ml) punomasnog mlijeka
½ šolje (100 g) šećera
1 mahuna vanilije
1 i po šolja (360 ml) vode
6 posudica zapremine oko 100 ml
srednja i dvije manje zdjele
manja šerpa
cjediljka sa sitnom mrežicom
U srednju zdjelu sipajte 3 kašike hladne vode, dodajte želatin i ostavite da nabubri 5 minuta. U međuvremenu, posudice stavite na pleh i rashladite u frižideru.
U manjoj šerpi sjedinite vrhnje i šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, dok se šećer ne otopi i na ivicama ne počnu da se stvaraju mjehurići (oko 2 minute). Skinite s vatre i smjesu odmah sipajte u zdjelu s nabubrenim želatinom. Miješajte dok se želatin potpuno ne otopi. Zatim dodajte mlijeko i dobro izmiješajte.
Smjesu procijedite kroz sitnu cjediljku u čistu zdjelu kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene posudice. Ostavite ih u frižideru najmanje 2 sata, odnosno dok se potpuno ne stegnu.
U maloj šerpi pomiješajte vodu, šećer, mahunu vanilije i sjemenke. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Potom smanjite temperaturu i ostavite da lagano vrije 25–30 minuta, dok se količina tečnosti ne smanji na otprilike pola šolje i ne postane gušća, poput rijetkog sirupa. Procijedite sirup u čistu zdjelu i ostavite da se prohladi.
Svaku posudicu kratko uronite u zdjelu s toplom vodom (oko 20 sekundi), pazeći da voda ne prelazi rub. Prevrnite posudicu na desertni tanjir i lagano protresite dok panna cotta ne isklizne. Prelijte s nekoliko kašika sirupa od vanilije i odmah poslužite.
Savjet: Ako panna cotta ne izađe iz kalupa, ponovo kratko uronite posudicu u toplu vodu.
Panna cottu možete pripremiti dan ranije i čuvati je u frižideru, pokrivenu plastičnom folijom, do tri dana. Zamrzavanje se ne preporučuje jer mijenja teksturu deserta.
Sirup od vanilije može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do mjesec dana. Osim što je idealan za ovaj desert, može se koristiti i za zaslađivanje toplih napitaka, prelijevanje palačinaka ili kao dodatak koktelima.
Panna cotta je savršena sama po sebi, ali se može dodatno ukrasiti svježim voćem. Ljeti se preporučuju maline, borovnice ili jagode, zimi kriške naranče ili grejpa. Za dodatnu teksturu, pospite je krupno rendanom čokoladom ili kandiranim orasima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Oksana_Schmidt/Getty Images Plus