Pasta u umaku od obrokule je idealna kombinacija dobrog ukusa i zdravlja!
Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način donosi recepte koje sama kreira, prateći plan ishrane prilagođen autoimunoj bolesti s kojom se bori već godinama. Njeni recepti su uvijek zdravi, kreativni i jednostavni za pripremu, a uz to odišu autentičnošću i ljubavlju prema hrani.
Brokula je bogat izvor nekoliko važnih nutrijenata, uključujući vlakna, vitamine (A, C i K), minerale (kalcijum, kalijum i željezo) i antioksidanse. Često izbjegavamo brokulu u ishrani zbog njenog gorkog okusa, međutim zbog zdravstvenih prednosti koje omogućava, ipak bi je trebali povremeno uključiti u svoj obrok.
Donosimo recept za pastu u umaku od brokule.
Sastojci:
100 gr tjestenine po izboru
6-7 zamrznutih cvjetova brokule
1/2 avokada
100 g indijskih oraščića (namočenih u vodi preko noći)*
1/4 šolje zobenog mlijeka*
So, biber, bijeli luk u prahu, vegeta
*indijske oraščiće i zobeno mlijeko može zamijeniti evaporirano zobeno mlijeko (100 ml)
Pasta u umaku od obrokule – priprema:
Tjesteninu skuhati prema uputstvu na pakovanju. Obavezno ostavite više vode (1-2 šolje), kako bi ujedno dodali i cvjetove brokule da se skuhaju u istoj vodi sa tjesteninom. Tjestenina se obično kuha do 11 min, dok je za brokulu potrebno do 8 min. Kada su tjestenina i brokula gotovi, potrebno ih je ocijediti.
Izmiksajte polovinu kuhanih cvjetova brokule, avokado, indijske oraščiće, zobeno mlijeko i začine u multipraktiku dok ne dobijete kremasti umak.
Poslužite tjesteninu i drugu polovicu kuhanih cvjetova brokule u zdjelu, te prelijte umakom koji ste pripremili. Začinite dodatno po želji.