Piletina s kikirikijem – RECEPT

by | 12 Aprila, 2022
piletina s kikirikijem RECEPT

Piletina s kikirikijem je recept koji nas je oduševio, a evo i zašto.

Pileće meso je najzastupljenija namirnica životinjskog porijekla i najčešće je i konzumiramo. Na našu sreću, pregršt je recepata koji mogu da obogate ukus ovog mesa.

Isprobajte i… Piletinu s tikvicama i pavlakom

Ipak, nekako, čini nam se da je jedna od najdražih kombinacija mnogih upravo spoj piletine i kikirikija. Pa u tom duhu, odlučili smo da vam predstavimo jedan takav recept i nadamo se da će vam se dopasti.

Piletina u kikiriki sosu

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
8 komada pilećeg filea, isjeckanih na duguljaste šnite
1 fino isjeckan crveni luk
3 isjeckana čena bijelog luka
2 isjeckane ljute papričice (smanjite količinu ako ne volite ljuto)
2 kašičice svježeg đumbira, narednanog
2 kašičice kurkume
100 g kikiriki putera
400 ml kokosovog mlijeka
400 g isjeckanog paradajza iz konzerve
šaka sjeckanog korijandera

I još:

pečeni kikiriki
integralna riža, skuhana

Isprobajte i… Pohovanu piletinu sa sosom od limuna

Način pripreme:

Zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte isjeckano pileće meso. Uz stalno miješanje pecite, dok meso ne dobije zlatkastu boju.

Dodajte bijeli i crveni luk, đumbir i čili papričicu i još jednu kašiku maslinovog ulja. Propržite minut, pa dodajte kurkumu.

Meso izvadite iz masnoće i ostavite sa strane.

U posebnoj činiji pomiješajte kikiriki puter, kokosovo mlijeko i paradajz.

Smjesu sipajte u tavu u kojoj se peklo meso i pustite da provri, stalno miješajući.

Dodajte korijander i vratite meso. Promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta, na srednjoj temperaturi.

U tanjir sipajte rižu i dodajte piletinu. Pospijte pečenim kikirikijem i poslužite toplo, uz sezonsku salatu.

Prijatno!

ljepotaizdravlje.ba

Fudio / iStock via Getty Images Plus