
Pasta u umaku od brokule
Pasta u umaku od obrokule je idealna kombinacija dobrog ukusa i zdravlja!Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način donosi recept...
Sastojci:
1 glavica karfiola
1 glavica bijelog luka
1 kašičica maslinovog ulja
2 kašičice svježeg nasjeckanog timijana
1/2 kašičice soli ili po ličnom ukusu
1/4 kašičice bibera
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Odsjecite gornji dio glavice bijelog luka i nakapajte maslinovo ulje preko izloženih čenova. Zamotajte bijeli luk u aluminijumsku foliju i pecite ga oko 40 minuta, dok ne omekša. Izvadite ga iz rene i pustite ga da se ohladi.
U međuvremenu, u lonac za kuhanje na pari ulijte vodu i stavite karfiol. Pokrijte ga i pričekajte da voda zakipi. Kuhajte karfiol dok ne omekša, oko 10 minuta. Prebacite karfiol u procesor hrane. Dodajte i bijeli luk tako da ubacite čen po čen. Dodajte timijan i pričvrstite poklopac na procesoru za hranu. Uključite procesor za hranu tako da nastane smjesa od karfiola i bijelog luka bez grudvica – mora biti glatka poput pire krompira. To može potrajati nekoliko minuta.
Otvorite procesor hrane, dodaj so i biber po želji i ponovno promiješajte. Kada ste zadovoljni okusom, izvadite na tanjir za posluživanje. Po želji dodajte maslac kako bi pire bio još kremastiji. g
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images