Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom

by | 25 Novembra, 2024
Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom

Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristupačnosti

Pita od jabuka omiljena je na ovim prostorima već stoljećima. Bilo da je pripremate s tankim korama, kao kolač (lijena pita) ili uz gotove kore – izbor je vaš. Često se obogaćuje cimetom ili orasima, što dodatno naglašava njen neodoljivi okus. Ova jesenska poslastica jednako je ukusna koliko i povoljna.

Recept za pitu s jabukama od gotovih kora

Sastojci:

  • 2 kg jabuka
  • 200 g oraha
  • 500 g kora za pitu
  • 1 kesica cimeta
  • 0,5 dl ulja

Za šerbet:

  • 800 g šećera
  • 800 ml vode

Priprema:

Jabuke operite, ogulite, izvadite sjemenke te ih naribajte na krupno. Grubo nasjeckajte orahe i pomiješajte ih s naribanim jabukama. Dodajte cimet i dobro promiješajte fil.

Pripremite kore: uzmite dvije kore, premažite ih uljem, stavite jednu preko druge. Na kraj kora stavite pripremljeni fil, pa pažljivo zarolajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil i kore.

Pleh obložite papirom za pečenje, pa poređajte zarolane pite. Premažite ih uljem kako bi se lijepo zapekle. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.

Dok se pita peče, pripremite šerbet tako što ćete zakuhati vodu i šećer, ali pazite da šerbet ne bude previše gust. Vruću pitu prelijte toplim šerbetom i ostavite da se malo ohladi.

Pitu poslužite uz krišku limuna za dodatnu svježinu. Uživajte!

Na TikTok profilu recepti_bajms pronašli smo još jednu verziju pite s jabukama od gotovih kora.

@recepti_bajms 🤍PITA S JABUKAMA🤍 Najbrži recept za pitu s jabukama, gotov za 20ak minuta😍 toliko je sočna da nećete moći da odolite🫠 Sastojci: Pakovanje kora za pitu (500g) 250g putera (istopljenog) 14-15 zelenih jabuka 1 kašika vanilin ekstrakta 1 vanilin šećer 1 kašika šećera Cimet po želji Preliv: 200ml vode 5 kašika šećera Iscedjen sok od jabuka Priprema: Jabuke oljuštiti, izrendati i dobro iscediti (sačuvati iscedjen sok za kasnije). Zatim u jabuke dodati šećer, vanilin šećer, par kapi ekstrakta od vanile, cimet i sve sjediniti. Istopiti puter. Prvu koru premazati puterom, zatim staviti drugu koru koju takodje treba premazati puterom, zatim staviti treću koru koju poprskamo puterom i na jednoj ivici poredjamo smesu od jabuka. Urolamo u rolat i stavimo u podmazan pleh. Uraditi sve to isto sa ostalim korama. Kada je poredjano u plehu premazati ih puterom i iseći na željene komade. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju bronzanu boju. Za preliv staviti vodu, isceđen sok od jabuka i šećer da prokuvaju. Vreo preliv preliti preko prohladjene pite. Uživajte! • • • #pitasajabukama #pitasajabukamaicimetom #easyrecipeideas #easyrecepies #jednostavnirecepti #mojirecepti #recepti_bajms ♬ original sound – bobanaj

ljepotaizdravlje.ba

Dar1930/iStock/Getty Images Plus