
Zdravi tacosi za doručak
Tacosi za doručak su ukusan obrok koji možete uživati bilo kada, ne samo za večerom. Mekane kukuruzne tortilje punjene jajima, crnim grahom, sirom...
Potaž od bundeve je naš izbor za jesenji meni.
Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i željezo. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.
Osim toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svjetlost.
Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, željezo i folate.
Ulje od bundeve takođe je veoma ljekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje daju tijelu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.
Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vrijeme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.
Sastojci:
1,2 kg bundeve
1 crveni luk
2 čena bijelog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljnog vrhnja za kuhanje
so, biber, peršun
Način pripreme
Prijedlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hljeba, tost ili bruskete.
Originalno objavljeno na www.lepotaizdravlje.rs
jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images