Potaž od bundeve – idealan uvod u jesen

by | 17 Septembra, 2021
Potaž od bundeve

Potaž od bundeve je naš izbor za jesenji meni. 

Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i željezo. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.

Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje

Osim toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svjetlost.

Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, željezo i folate.

Ulje od bundeve takođe je veoma ljekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje daju tijelu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.

Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vrijeme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.

Potaž od bundeve

Sastojci:

1,2 kg bundeve
1 crveni luk
2 čena bijelog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljnog vrhnja za kuhanje
so, biber, peršun

Isprobajte i…  Potaž od mrkve i đumbira

Način pripreme

  1. Ogulite bundevu i očistite od sjemenki. Isjeckajte na kockice i stavite u šerpu.
  2. Dodajte isjeckan bijeli i crveni luk i prelijte vodom, toliko da prekrije sadržaj.
  3. Zagrijte do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se kuha dok ne omekša (oko 30 minuta).
  4. Sklonite sa vatre i propasirajte.
  5. Vratite na ringlu, nalijte supu od povrća, so i biber po ukusu i ostavite da se kuha još 15 minuta.
  6. Sipajte biljno vrhnje za kuhanje, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte svjež peršun i poslužite toplo.

Prijedlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hljeba, tost ili bruskete.

Originalno objavljeno na www.lepotaizdravlje.rs

ljepotaizdravlje.ba

jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images