Kako napraviti napuljsku pizzu: Jednostavno i ukusno
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijansk...
Potaž od bundeve je naš izbor za jesenji meni.
Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i željezo. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.
Osim toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svjetlost.
Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, željezo i folate.
Ulje od bundeve takođe je veoma ljekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje daju tijelu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.
Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vrijeme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.
Sastojci:
1,2 kg bundeve
1 crveni luk
2 čena bijelog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljnog vrhnja za kuhanje
so, biber, peršun
Način pripreme
Prijedlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hljeba, tost ili bruskete.
Originalno objavljeno na www.lepotaizdravlje.rs
jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images