Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 čena bijelog luka
1/2 kašičice soli
2 kašičice sirćeta ili limunovog soka
120 ml maslinovog ulja
1-2 kašičice vode
Priprema:
1. Bijeli luk očistiti i grubo iseckati.
2. U avanu izgnječiti bijeli luk sa solju, tako da se dobije gusta pasta.
3. Dodati sirće (sok od limuna), promiješati a zatim, u tankom mlazu i postepeno, dodavati maslinovo ulje uz neprekirno miješanje i gnječenje tučkom.
4. Ukoliko je smesa previše gusta za vaš ukus dodati malo vode i razrijediti je.
5. Servirati kao prilog uz meso i ribu.
Savjet: Pripremljen umak najbolje je iskoristiti odmah nakon pripreme, ali može se konzumirati do 24 sata od momenta pripreme.
IZVOR: POŠALJI RECEPT