Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
5 jaja
5 kašika dozvoljenog brašna
1 kesica praška za pecivo
180 ml kiselog mlijeka
250 g ajvara
so
Fil
500 g sitnog sira
150 g pršuta
Priprema:
Kora
1. U dubljoj posudi sjediniti žumanca, kiselo mlijeko, ajvar, brašno i prašak za pecivo pa začiniti po ukusu. Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, dodati prethodno pripremljenoj masi i polako promiješati kuhačom.
2. Pripremljeno tijesto sipati u nauljen i brašnom posut pleh, pa staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa presjeći na tri dijela.
Fil
1. Pršut sjediniti sa sitnim sirom i začiniti po ukusu.
Finalni postupak
1. Kore premazati pripremljenim filom, pa naslagati jednu na drugu.
2. Gornju koru takođe premazati filom pa slanu tortu isjeći na kocke. Svaku kocku dekorisati pršutom.
Savjet: Ako izbjegavate suhomesnate proizvode, umjesto pršute možete koristiti pileća prsa.
Foto: Hrono kuvar
Izvor: posaljirecept.com
iStock/Getty Images Plus