Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za zelenu koru:
4 jajeta
1 dl pavlake
4 kašike brašna
300 g špinata
1 prašak za pecivo
so
Za fil:
4 kašike ajvara
1 kg švapskog sira
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
Ostali sastojci:
6 palačinki
200 g praške šunke
200 g kačkavalja
Priprema:
Zelena kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Špinat obariti u slanoj vodi, a zatim ga procijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
3. Posebno umutiti žumanjke sa malo soli, dodati špinat, pavlaku, brašno i prašak za pecivo pa izmiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati kuhačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru uzdužno presjeći napola da bi se dobile dvije kore.
Fil:
1. Švapski sir izmiješati sa ajvarom i bijelim lukom u prahu.
Finalni postupak:
1. Palačinke napuniti rendanim kačkavaljem i praškom šunkom te urolovati.
2. Zelenu koru premazati polovinom fila od ajvara, a zatim preko fila uzdužno poslagati u tri reda po dvije palačinke. Preko palačinki nanijeti preostali fil od ajvara i poravnati. Odozgo prekriti drugom zelenom korom i staviti u frižider da se stegne. Na kraju isjeći na kocke i poslužiti.
Izvor: Dobra hrana