Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Tijesto
450 g brašna
1 kašičica soli
200 ml tople vode
20 g kvasca
½ kašičice šećera
50 g putera
50 g mrvljenog sira
2 jajeta
Punjenje
½ veze kopra
malo peršunovog lista
250 g sira
1 jaje
1 kašika mlijeka
Priprema:
1. Kvasac pomiješati sa šećerom, dodati toplu vodu i promiješati, pa ostaviti da zapjeni. Pomiješati brašno i so, pa dodati omekšali puter, sir, jaja i kvasac. Sve promiješati i umijesiti mekano tijesto, pogodno za rad. Pokriti krpom i ostaviti na toplom oko pola sata.
2. Kopar i peršun sitno isjeckati i pomiješati s izmrvljenim sirom.
3. Izručiti tijesto na radnu površinu i blago premijesiti uz dodavanje brašna.
4. Tijesto rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm u pravougaoni oblik.
5. Premazati pripremljenim filom, urolati i isjeći na dvanaest komada.
6. U podmazanu tepsiju, uz ivicu složiti devet isječenih rolnica sa malo razmaka. Isječene krajeve složiti u sredinu i dodati još jedno isječeno parče.
7. Premazati umućenim jajetom sa malo mlijeka i ostaviti na toplom 15-ak minuta.
8. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta.
Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock