Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Krompir obariti u slanoj vodi, potom ga oljuštiti i ispasirati.
2. U ohlađen krompir dodati puter, brašno, prašak za pecivo, bjelance, parmezan i origano. Dodati soli po ukusu i ručno izmijesiti.
3. Pripremljeno tijesto ostaviti da odmori 20 minuta. Zatim ga istanjiti oklagijom na debljinu od 1,5 cm i modlama u obliku zvijezde vaditi pogačice. U sredini svake pogačice napraviti rupu.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pogačice. Premazati mješavinom žumanjka i mlijeka, te posuti sjemenkama suncokreta.
5. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept