
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Pošalji recept
Guliver/Thinkstock
Sastojci:
700 g brašna
2 kašičice šećera
500 ml mlijeka
40 g kvasca
100 g putera
100 g kačkavalja
bijeli luk u prahu
ljuta aleva paprika
origano
krupna so
Priprema:
1. Kvasac sa šećerom rastvoriti u toplom mlijeku i ostaviti da zapjeni.
2. U posudu za miješenje prosijati brašno, dodati puter i pripremljen kvasac, pa zamijesiti tijesto pogodno za rad (da se ne lijepi za ruke). Prekriti i ostaviti na toplom da se udvostruči.
3. Tijesto premijesiti i podijeliti dva dijela. Svaki dio rastanjiti na debljinu od 0,5 cm i posuti kačkavaljem.
4. Zatim, pripremljeno tijesto isjeći na po 12 (ukupno 24) većih štapića.
5. Svaki štapić uvijati s krajeva tako da se formira spirala.
6. Složiti tijesto u pleh obložen papirom za pečenje, posoliti, dodati začin po želji (aleva paprika, bijeli luk u prahu, origano) i peći u ugrijanoj rerni na 225ºC oko dvadeset minuta tj. dok tijesto ne dobije lijepu, rumenu boju.
7. Izvaditi iz pećnice, sačekati da se prohladi i poslužiti uz umak ili jogurt.
IZVOR: POŠALJI RECEPT