Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za sos:
Priprema:
1. U vanglicu za miješenje sipati polovinu brašna pa dodati jaja, šećer, rendanu koru limuna i narandže, votku i prstohvat soli te promiješati. Zatim postepeno dodavati brašno po potrebi uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. U zavisnosti od veličine jaja potrebno je korigovati količinu brašna. Umješeno tijesto ostaviti u frižideru da miruje 3 sata.
2. Odležalo tijesto oblikovati u valjke debljine 1 cm, a potom ih isjeći na manje komade dužine 1,5 cm.
3. U šerpi ugrijati veću količinu ulja pa spuštati u nju manje količine tijesta i kratko pržiti da blago porumeni.
4. Posebno sjediniti med, šećer, vodu i rendanu koru mandarine te kuhati dok se ne dobije rjeđi sirup.
5. Pržene uštipke preliti sirupom i posuti kandiranim koricama limuna.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept