Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
baguette
150 g krem sira
100 g kozjeg sira
2 mljevena čena bijelog luka
1 kašičica suhog ili svježeg peršuna
sol, biber po izboru
dodaci po izboru (gljive, masline, paradajz, paprika…)
meso po izboru (ostaci pečene piletine, slanina…)
Priprema:
Razrežite baguette na četiri jednaka dijela. Pomoću noža izdubite sredinu. Sve sastojke stavi u jednu zdjelu i pomiješajte ih.
Ovo može biti vegetarijanska verzija, a možete u smjesu dodati i slaninu ili ostatke piletine ili drugog mesa od prethodnog jela, samo ga nasjeckajte na manje komadiće. Pripremate li baguette s šampinjonima, prethodno ih operite i očisti te prepolovite. Zatim ih pecite 7 do 10 minuta minuta na maslacu u tavici na srednje jakoj vatri. Zatim pričekajte da se malo ohlade i takođe ih nasjeckajte na manje komadiće. Promiješajte dobro sve sastojke dok se ne sjedine.
Napunite baguette i zatim ga zamotajte u prozirnu foliju i stavi u frižider na sat vremena do dva. Neposredno prije posluživanja, nasijecite ga na kolutove od 1,5 centimetra.
Izvor: gastro.24sata.hr