
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za kremu:
Za dekoraciju:
Priprema:
Priprema:
1. Mrkvu obariti i izribati na krupno rende, feta sir takođe izribati, a peršun što sitnije isjeckati.
2. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti ih u čvrst snijeg. Postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak i dalje muteći.
3. Dodati mrkvu, peršun i sir, pa polako promiješati.
4. Potom dodati obično i kukuruzno brašno, ulje, jogurt, prašak za pecivo i malo soli po ukusu i polako promiješati.
5. Kalupe za mafine nauljiti, sipati u njih pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC, dok ne porumene.
6. Posebno umutiti krem sir i ribani feta sir. Staviti u špric te na svaku pečenu korpicu istisnuti malo kreme.
7. Mrkvu i ciklu obariti i isjeći na kolutove, a potom kalupom u obliku cvijeta izvaditi odgovarajuće oblike.
8. Od krastavaca napraviti drške za korpe i zabosti u krem, a okolo poslagati cvetove uvaljane u prehrambeni prah.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept