Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
SASTOJCI:
1 pile ili 1 kg junetine
1 konac bamija
1 mrkva
1 fildžan riže
1 supena kašika griza
1 jaje
1 fildžan sirćeta
sok od 1/2 limuna
peršun
nekoliko listića nane
so
PRIPREMA:
1. Pile ili junetinu staviti u šerpu, dodati isjeckanu mrkvu, peršun i nanu, te uliti 2 l vode. Kuhati sve dok voda ne ispari na 1 l.
2. Bamije obariti u vodi kojoj je dodato sirće.
3. Obarene bamije skinuti s konca i dobro isprati vodom.
4. Meso izvaditi iz vode i sitno isjeckati, a onda ga zajedno sa bamijama vratiti u ocijeđenu čorbu. Dodati rižu, posoliti i ponovo kuhati.
5. Pjenasto umutiti jaje, pa mu dodati griz.
6. Kada riža omekša (nakon 10-ak minuta) u čorbu sipati mješavinu jajeta i griza i neprekidno miješajući kuhati još 5 minuta.
Čorba se služi topla uz limunov sok.
(Recept Nidžare Mačkić iz Sarajeva)
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
www.facebook.com/Posalji-recept-BiH
IZVOR: POŠALJI RECEPT