Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
300 g kuhane leblebije
1 srednji batat
1 veća glavica luka
1 čen bijelog luka
1 srednja mrkva
1 manji korijen peršuna ili celer
4 – 5 većih listova blitve ili šaka špinata
1 kokosovo mlijeko
1 lovorov list
so i biber
Priprema:
Na maslinovom ulju ili svinjskoj masti popržite luk dok ne omekša. Dodajte na sitne kockice nasječenu mrkvu i korijen peršuna te na vrlo laganoj vatri pržite 10-ak minuta. Zatim protisnite bijeli luk te prelijte vodom, dodajte lovorov list i začinite.
Kuhajte dok povrće ne omekša, a zatim pet minuta prije kraja dodajte batat nasječen na željene oblike, leblebije i kokosovo mlijeko. Batatu treba kratko tako da ga pripazite da se ne raspadne.
Pred sam kraj kuhanja dodajte blitvu ili špinat sječen na trakice te začinite biberom.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana